Honderden betogers in Venezuela zijn slaags geraakt met de politie toen zij zich dinsdag tijdens een grote betoging achter de parlementariërs schaarden, die in een machtsstrijd zijn verwikkeld met president Nicolás Maduro en het hooggerechtshof.

Zeker vijftig mensen raakten gewond, melden oppositiekanalen. Verschillende mensen liepen botbreuken op en een slachtoffer werd neergeschoten.

De rellen begonnen toen de autoriteiten in de hoofdstad Caracas metrostations sloten, controlepunten opzetten en het plein afzetten, waar tegenstanders van Maduro bijeen wilden komen.

Betogers belaagden vervolgens de politie met stenen en andere voorwerpen. De menigte werd uiteengedreven door de politie die traangas, pepperspray en waterkanonnen inzette.

Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van de president en had opgeroepen tot protesten. Parlementariërs wilden dinsdag bijeenkomen om te stemmen over aanstellingen binnen justitie. Door alle commotie ging die stemming niet door.

Macht

Het Venezolaanse hooggerechtshof kondigde woensdag aan de taken van het parlement over te nemen, omdat de volksvertegenwoordiging volgens de rechters van het hof slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt.

Het besluit leidde tot enorme commotie. De oppositie sprak over een "staatsgreep" en in hoofdstad Caracas raakten studenten slaags met de politie.

Uiteindelijk draaide het hooggerechtshof het omstreden besluit zaterdag terug. Dat gebeurde nadat president Maduro het hof had opgeroepen het besluit te heroverwegen.

Honderden Venezolanen slaags met politie in Caracas
80
Honderden Venezolanen slaags met politie in Caracas
Venezolanen de straat op in Caracas na breuk met parlement
54
Venezolanen de straat op in Caracas na breuk met parlement