De Amerikaanse president Donald Trump noemt de chemische aanval in de Syrische stad Idlib het gevolg van het "slappe" gedrag van de regering Obama.

Bij de aanval kwamen mogelijk ruim honderd mensen om het leven, onder wie vrouwen en kinderen. Ook vielen er circa vierhonderd gewonden. Definitieve cijfers over het aantal slachtoffers zijn er nog niet.

"President Obama zei in 2012 dat hij zou zorgen dat er een grens werd getrokken om het gebruik van chemische wapens te voorkomen. Daar heeft hij vervolgens niets mee gedaan", aldus Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer.

Trump was opvallend genoeg in die periode juist tegen Amerikaans ingrijpen in Syrië. "Weer, aan onze dwaze leider, val Syrië niet aan! Als je dat doet zal het slecht uitpakken. De VS wint niets van dat gevecht", aldus een Tweet van Trump uit september 2013.

'Barbaars'

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, noemt de aanval in Idlib "barbaars". Het laat volgens hem zien hoe de Syrische president Bashar al-Assad te werk gaat. Tillerson roept Rusland en Iran op om te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren.

"Zij die hem verdedigen en steunen, inclusief Rusland en Iran, moeten zich geen illusie maken over Assad of zijn bedoelingen", aldus Tillerson. "Iemand die chemische wapens gebruikt om zijn eigen volk aan te vallen laat een totaal gebrek aan menselijk fatsoen zien en moet verantwoordelijk gehouden worden."

Bronnen in de Amerikaanse regering laten weten dat er vermoedelijk gebruik is gemaakt van het giftige sarin-gas. De aanval is "vrijwel zeker" uitgevoerd door troepen die loyaal zijn aan de regering van Assad.

Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië
Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië

VN

Experts van de Verenigde Naties op het gebied van oorlogsmisdaden gaan de aanval onderzoeken. Ook beschuldigingen dat een ziekenhuis is aangevallen worden meegenomen, zo maakte de VN dinsdag bekend in Genève.

Volgens de verklaring valt het gebruik van chemische wapens en aanvallen op ziekenhuizen onder "oorlogsmisdaden en ernstige schending van mensenrechten". Het is volgens de VN noodzakelijk dat "de uitvoerders van dergelijke aanvallen worden geïdentificeerd en verantwoordelijk worden gehouden".

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben dinsdag een nieuwe VN-resolutie voorgesteld waarin de dodelijke gasaanval in Syrië sterk wordt veroordeeld. De resolutie zal woensdag waarschijnlijk in stemming worden gebracht.