De man die maandag een zelfmoordaanslag pleegde in de metro van het Russische Sint-Petersburg, heeft waarschijnlijk ook de tweede bom geplaatst, die uiteindelijk niet af ging.

De autoriteiten bevestigen dinsdag dat de aanslagpleger Akbarzhon Jalilov heet. Die naam ging al eerder rond en is nu bevestigd. Het gaat om een Russisch staatsburger die in 1995 geboren is in de stad Osj in Kirgizië. Volgens Russische media had de man contacten met radicale moslims.

Door aangetroffen genetisch materiaal en de beelden van beveiligingscamera’s wordt vermoed dat Jalilov ook degene is die de tas achterliet in metrostation Ploshchad Vosstaniya. In die tas zat ook een bom, maar die is onschadelijk gemaakt.

Bronnen bij veiligheidsdiensten zeiden dat die bom met een mobiele telefoon geactiveerd had moeten worden. Daarom werd het mobiele netwerk na de vondst van het explosief een tijdje buiten gebruik gesteld om de bom onschadelijk te kunnen maken.

Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie
Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie

Rugzak

De bom die wel afging zou in de rugzak van de man hebben gezeten. De bom ontplofte op het traject tussen de stations Sennaja Plosjtsjad en Technologitsjeki Institut.

Door de ontploffing maandag zijn veertien mensen overleden, ongeveer vijftig personen zijn gewond geraakt. Het is niet bekend of Djalilov op eigen houtje handelde of dat hij medestanders had. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Syrië

Moskou is beducht voor aanslagen op Russische bodem vanwege zijn militaire interventie in Syrië ten gunste van het regime van president Bashar al-Assad. De terreurgroep Islamitische Staat heeft herhaaldelijk met vergelding gedreigd.

De leiders van Duitsland, Frankrijk en Rusland hebben over de aanslag in Sint-Petersburg gebeld. Bondskanselier Merkel, president Hollande en het Russische staatshoofd Poetin zijn het er over eens dat meer informatie moet worden uitgewisseld om terrorisme te bestrijden.