Een tiener uit New Jersey heeft maandag (plaatselijke tijd) bekend een moordaanslag op paus Franciscus te hebben voorbereid. De destijds 15-jarige jongen wilde de kerkvader ombrengen tijdens diens bezoek aan Philadelphia in 2015.

De nu 17-jarige werd voorgeleid aan een federale rechtbank in Camden, New Jersey. Daar gaf hij toe dat hij in 2015 plannen maakte om de paus tijdens een openbare mis in Philadelphia dood te schieten en explosieven tot ontploffing te brengen in het omliggende gebied.

De jongen zocht destijds contact met een scherpschutter die hem moest helpen de aanslag ten uitvoer te brengen, maar de persoon met wie hij sprak was in werkelijkheid een FBI-medewerker. Kort na die gesprekken werd de jongen gearresteerd.

Islamitische Staat

"[De verdachte] waagde zich aan een verkenning van zijn doelwit met een vertrouwelijke FBI-bron en gaf die bron de opdracht materiaal te kopen om explosieven mee te vervaardigen", lieten de aanklagers na de zitting weten in een verklaring. 

Volgens NBC News liet de jongen zich inspireren door Islamitische Staat (IS), maar dat is nog niet bevestigd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Hij zal worden berecht als een volwassene en riskeert een maximumstraf van vijftien jaar cel en een boete van 250.000 dollar (234.000 euro).