Het dodental van de bomaanslag in een metrostation in Sint-Petersburg is opgelopen naar veertien. De Russische autoriteiten hebben inmiddels een verdachte geïdentificeerd van de aanslag.

Russische media melden dat de verdachte een man is die in 1995 werd geboren in de stad Osj in Kirgizië, maar die ook de Russische nationaliteit had.

Het zou gaan om een zelfmoordterrorist. Eerdere berichten dat het zou gaan om een man uit Kazachstan, worden tegengesproken.

De politie ontdekte de man op camerabeelden. Hij wordt ervan verdacht een bom in zijn rugzak te hebben meegenomen in de metro. De bom ontplofte tussen de stations Sennaya Ploshchad en Tekhnologichesky Institut. De man kwam vermoedelijk zelf ook bij de aanslag om het leven. Een Russische bron meldt dat de identificatie plaatsvond op basis van lichaamsresten. Verder werden geen details gegeven.

Russische onderzoekers noemden de aanslag eerder "een daad van terrorisme", maar er is nog geen groepering die de daad heeft opgeëist. Volgens Russische media wordt de man gelinkt aan in Rusland verboden radicale islamitische groeperingen. Het overwegend islamitische Kirgizië heeft nauwe banden met Rusland. Tot 1991 maakte het land deel uit van de Sovjet-Unie.

Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie
Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie

Nationale rouw

Maandag gingen de autoriteiten nog uit van twee bommen, één op elk metrostation. Op een ander metrostation werd een bom onschadelijk gemaakt. Vermoedelijk is die bom neergelegd door dezelfde aanslagpleger. Er werd aanvankelijk een opsporingsbevel uitgevaardigd voor twee mensen. Een andere verdachte, die op camerabeelden te zien was, meldde maandag dat hij niks met de aanslag te maken had.

In Rusland gelden drie dagen van nationale rouw. Het metroverkeer in de stad is maandagavond weer hervat. Dinsdagochtend werd het station Sennaya Ploshchad opnieuw korte tijd afgesloten na een anonieme bommelding, maar dat bleek loos alarm.

President Vladimir Poetin bracht maandagavond een bezoek aan het getroffen station en legde bloemen neer.