De Democraten in de Amerikaanse Senaat lijken genoeg stemmen te hebben verzameld om de aanstelling van Neil Gorsuch als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof tegen te houden.

De Senaatscommissie die gaat over de aanstelling zal de nominatie wel goedkeuren. Maar in de senaat zelf lijken de Democraten aan te sturen op een zogenoemde 'filibuster'. Dit betekent dat senatoren zo lang mogen blijven praten dat er niet gestemd kan worden over de aanstelling.

Een filibuster kan worden tegengehouden als minimaal zestig van de honderd senatoren dat willen. Maar omdat de Democraten 41 stemmen hebben verzameld van mensen die de aanstelling van Gorsuch tegen willen houden, gaat dat de Republikeinen niet lukken.

Het gebeurt normaal nooit dat de bevestiging van een nieuwe rechter voor het hooggerechtshof wordt tegengehouden door middel van een filibuster.

Kwaad bloed

President Trump droeg de conservatieve rechter uit Colorado voor voor het hooggerechtshof. Dit orgaan telt negen rechters, inclusief de voorzitter. Zij worden benoemd voor het leven. Daarom weegt de aanstelling heel zwaar.

De zetel is al meer dan een jaar vacant, nadat de zeer conservatieve rechter Antonin Scalia overleed. Republikeinen blokkeerden vorig jaar de nominatie van rechter Merrick Garland door president Obama. Dat zette veel kwaad bloed bij de Democraten.

Achterdeur

De Republikeinen op hun beurt dreigen met het instellen van een zogenoemde 'nucleaire optie'. Hiermee kunnen door een simpele meerderheid van één stem de regels worden aangepast en het recht op filibusteren worden ingetrokken. Dit heet 'cloture'.

Ook het gebruik van deze 'nucleaire optie' is zeer ongebruikelijk bij een belangrijk besluit als het aanstellen van een nieuw lid van het hooggerechtshof. Het is een achterdeur die door veel senatoren - ook Republikeinen - liever niet wordt gebruikt omdat dit soort noodgrepen het vertrouwen in de politiek bij de bevolking aantast.