Poolse aanklagers beschuldigen twee Russische luchtverkeersleiders ervan bewust bij te hebben gedragen aan de vliegtuigcrash in het Russische Smolensk in 2010.

De twee luchtverkeersleiders worden hiervoor aangeklaagd.

Bij de vliegramp op 10 april 2010 kwamen 96 mensen om, waaronder de toenmalig president Lech Kaczynski, zijn vrouw en het hoofd van de Poolse centrale bank.

Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door de vorige regering van Polen, bleek dat de vliegramp was te wijten aan een fout van de piloot, maar de huidige regerende Recht en Rechtvaardigheid-partij, geleid door Lechs tweelingbroer Jaroslaw Kaczynski, denkt dat de crash veroorzaakt is door een explosie aan boord van het toestel.

De aanklagers baseren zich op nieuwe analyses van geluidsopnames tussen de piloot en de luchtverkeersleiders. 

Kremlin

Een woordvoerder van het Kremlin laat maandag in een reactie weten dat de omstandigheden van de crash al grondig zijn bestudeerd en dat het "zeker niet mogelijk is om mee te gaan met de nieuwe conclusies". 

Rusland heeft tot dusver geweigerd het wrak van het neergestorte toestel aan Polen terug te geven, omdat het zelf nog door zegt te gaan met het onderzoek naar de crash.