Bij een explosie in een metro in het Russische Sint-Petersburg zijn maandag zeker tien doden gevallen. Ook zijn er 47 gewonden gevallen.

Persbureau Interfax meldt dat de explosie bij het metrostation Sennaja Plosjad werd veroorzaakt door een fragmentatiebom. 

Er is onduidelijkheid of er ook een tweede explosie heeft plaatsgevonden. Reuters meldt op basis van een bron binnen de hulpdiensten dat er maar een explosie tussen twee stations was, maar andere Russische media spreken van twee explosies.

Een tweede explosief. dat werd gevonden in een koffer, is in het nabijgelegen Ploshchad Vosstaniya metrostation onschadelijk gemaakt. Alle metrostations in Sint-Petersburg zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Een vermoedelijke dader zou op bewakingsbeelden zijn vastgelegd, zegt Interfax. Er is een opsporingsbevel uitgevaardigd voor twee personen in verband met de terreurdaad. De veiligheidsdienst gaat ervan uit dat de bommen in de twee treinen niet door dezelfde man zijn achtergelaten.

De Russische president Vladimir Poetin, die maandagmorgen nog in Sint-Petersburg was, is inmiddels op de hoogte gesteld. Hij heeft zijn condoleances aangeboden aan de familie van de slachtoffers. De president verblijft nu in Strelna, ten westen van de stad.

Metrostation Sint-Petersburg vol met rook na explosie
67
Metrostation Sint-Petersburg vol met rook na explosie

Motief

Poetin liet weten dat de autoriteiten alle opties openhouden als het gaat om het motief, inclusief terrorisme.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er contact is met de Russische autoriteiten en uitzoekt of er Nederlanders betrokken zijn. 

In Sint-Petersburg zijn drie dagen van rouw afgekondigd.