De linkse regeringskandidaat Lenín Moreno Garcés heeft de overwinning geclaimd van de presidentsverkiezingen in Ecuador. 

Nadat zondag (lokale tijd) zo'n 94 procent van de stemmen geteld waren, bleek dat 51,07 procent van de kiezers een stem uitbrachten op Moreno. 

12,8 miljoen burgers konden zondag hun stem uitbrengen. De kiesraad heeft nog geen officiële winnaar uitgeroepen.

Moreno sprak zijn supporters toch al toe in Quito: "Vanaf nu gaan we werken aan ons land, iedereen!" Er staan Moreno flinke uitdagingen te wachten. Zo is de werkloosheid hoog en wordt Ecuador geplaagd door corruptieschandalen. 

Opponent Lasso betwist de uitslag. Zondagnacht lokale tijd zegt hij op de nationale televisie dat hij een hertelling wil en dat hij de echte winnaar is. Hij verwijst naar de eerste ronde van de verkiezingen in februari. Toen duurde het dagen voordat duidelijk werd dat er een tweede ronde nodig was. Dat zorgde voor onrust in het land.

Honderden Ecuadorianen protesteren tegen verkiezingsuitslag
Honderden Ecuadorianen protesteren tegen verkiezingsuitslag

Protesten

Ook zondag waren er weer protesten. Sympathisanten van Lasso zijn de straten opgegaan om te protesteren tegen de uitslag. Honderden mensen hebben zich verzameld voor gebouwen van de kiesraad in Quito en Guayaquil. Ze roepen "nee tegen fraude" en "nee tegen dictatorschap".

Julian Assange

Ecuador heeft sinds begin 2007 een linkse regering onder leiding van de scheidende president Rafael Correa. Die beschermt sinds juni 2012 de Australische oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, in de ambassade in Londen.

Lasso heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij Assange uit die ambassade weg wil hebben. Assange nam zijn toevlucht tot de ambassade nadat Engeland bepaalde dat hij moest worden uitgeleverd aan Zweden naar aanleiding van een klacht over verkrachting.