De onafhankelijke Russische kwaliteitskrant Novaya Gazeta heeft zondag geschreven bewijzen te hebben dat de politie in de zuidelijke Russische republiek Tsjetsjenië meer dan honderd mannen heeft gearresteerd op verdenking van homoseksualiteit. Ten minste drie van hen zouden zijn gedood.

Novaya Gazeta schrijft dat de "preventieve razzia" is bevestigd door bronnen binnen de Tsjetsjeense regering en politie, maar gaf geen nadere details, schrijft The Guardian.

Een woordvoerder van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov ontkende de berichtgeving in de krant door te beweren dat de overwegend islamitische regio geen homoseksuele inwoners heeft.

"Het is onmogelijk om mensen te vervolgen die niet in de republiek aanwezig zijn", zei Ali Karimov tegen het Russische staatspersbureau RIA Novosti. "Als zulke mensen bestonden in Tsjetsjenië, zou de politie zich niet druk hoeven te maken over hen, aangezien hun eigen familieleden ze ergens heen zouden sturen van waaruit ze nooit zouden kunnen terugkeren."

'Talrijke signalen'

Ekaterina Sokiryanskaya, het hoofd van de Russische afdeling van mensenrechtenorganisatie International Crisis Group zei tegen The New York Times dat ze "talrijke signalen" heeft ontvangen over de arrestatiegolf. "Het kwam van te veel verschillende bronnen om niet waar te zijn."

De door het Kremlin gesteunde president Kadyrov wordt beschuldigd van uitgebreide mensenrechtenschendingen.