De door de VS gesteunde coalitie van Syrische rebellen heeft zondag een grote tegenaanval van Islamitische Staat (IS) afgeslagen bij de Tabqa-dam en in de dichtbij gelegen, gelijknamige stad.

Dat hebben woordvoerders van de rebellen en plaatselijke activisten zondag gezegd.

De Tabqa-dam is een belangrijk strategisch doelwit in de militaire campagne tegen de Syrische stad Raqqa, de facto hoofdstad van IS, die is gelegen op veertig kilometer ten oosten van de stuwdam.

Een woordvoerder van de rebellencoalitie Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die wordt geleid door de machtige Koerdische YPG-militie, zei dat IS-strijders hun posities ten noordoosten van Tabqa aanvielen. Ook een vliegveld ten zuiden van de stad was doelwit van een aanval.

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Damdoorbraak

Volgens de SDF voert IS het verzet tegen het offensief op nu rebellenstrijders de stad en de stuwdam langzaam maar zeker omsingelen. "Onze troepen rukken op. IS heeft het moeilijk en daarom starten ze nu met tegenaanvallen", aldus de woordvoerder.

Het SDF-offensief tegen de stuwdam begon bijna twee weken geleden. De rebellen worden ter plekke ondersteund door Amerikaanse elitetroepen. 

Zowel IS als de Syrische regering zeggen dat bombardementen door de coalitie de stuwdam zodanig zwaar hebben beschadigd dat er een groot risico op een doorbraak bestaat. Dat zou leiden tot catastrofale overstromingen in steden en dorpen in de Eufratesvallei, waar honderden families een veilig heenkomen zoeken.

De SDF en de coalitie ontkennen dat de Tabqa-stuwdam in moeilijkheden verkeert, maar volgens inwoners van het gebied hebben pogingen de waterdruk op de dam te verlichten al geleid tot het onderlopen van akkerland.