Egypte mag twee onbewoonde eilanden in de Rode Zee mogelijk toch aan Saudi-Arabië (terug)geven. Een Egyptische rechtbank haalde zondag een streep door een eerdere uitspraak waarin de overdracht van Tiran en Sanafir werd verboden.

De Egyptische regering kondigde vorig jaar aan de eilanden af te willen staan aan Saudi-Arabië. Dat leidde tot veel protesten.

Een rechter oordeelde in januari dat de regering niet kon aantonen dat de eilanden van Saudi-Arabië zijn. Dat vonnis zou nu ongedaan zijn gemaakt, maar de overdracht van de eilandjes is daarmee nog allerminst zeker.

Zo kan nog in beroep worden gegaan tegen de uitspraak en heeft het parlement uiteindelijk het laatste woord over de kwestie. Ook zeggen critici dat de rechtbank niet bevoegd was om de eerdere uitspraak van tafel te vegen.

Gevoelig

De kwestie ligt in Egypte zeer gevoelig, omdat nationalisten de eilandjes beschouwen als Egyptisch grondgebied. Het voornemen van de regering om Tiran en Sanafir over te dragen leidde zelfs tot openlijke massademonstraties, die zeer zeldzaam zijn onder het autoritaire regime van president Abdul Fatah Al-Sisi.

Functionarissen uit beide landen hebben eerder gezegd dat de eilanden alleen maar onder Egyptische controle stonden omdat Riyad in 1950 aan Caïro had gevraagd ze te beschermen. Tegenstanders beweren dat de eilanden al sinds 1906 onder Egyptisch gezag staan.