Premier Fabian Picardo van Gibraltar vindt het "onacceptabel" dat Brits-Europese akkoorden over de brexit straks niet automatisch voor het Britse overzeese gebiedsdeel gelden, omdat Spanje er eerst zijn zegje over mag doen.

Het bestuur van Gibraltar stelt dat Spanje de Europese Raad heeft gemanipuleerd, aldus de BBC zaterdag.

In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de brexit staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid en Londen het hierover eens zijn. Bronnen bij de EU zeiden dat de passage in de tekst is opgenomen door lobbywerk van de Spaanse regering.

De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) heeft Picardo op het hart gedrukt dat hij kan rekenen op Londen. "Zoals altijd blijft Groot-Brittannië onverbiddelijk en rotsvast in onze steun voor Gibraltar", zei de bewindsman.

Spaans succes

Spaanse media juichen de passage toe als een succes van Spaanse diplomaten in Brussel. Conservatieve Britse parlementariërs lieten weten dat over de soevereiniteit van Gibraltar, dat alleen grenst aan Spanje, niet kan worden onderhandeld.

Britse en Nederlandse troepen veroverden de rots aan de Middellandse Zee eeuwen geleden op de Spanjaarden. Bij het Verdrag van Utrecht van 1713 viel Gibraltar definitief in handen van de Britten. Spanje hoopt nog altijd dat het gebied weer onder het gezag van Madrid komt.

Isoleren en ondermijnen

Veel van de circa 30.000 inwoners van Gibraltar vrezen dat de brexit slecht voor ze zal uitpakken. Bij het referendum stemde vorig jaar 96 procent van de bevolking voor "blijven". Jaarlijks bezoeken zo'n tien miljoen toeristen het gebied, dat ook onderdak biedt aan financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en aanbieders van online kansspelen.

De autoriteiten in Gibraltar kwamen in de aanloop naar het referendum al met een rapport over de mogelijke gevolgen van een brexit. De onderzoekers concludeerden toen volgens Britse media dat de Spaanse regering een Brits vertrek uit de EU waarschijnlijk zou aangrijpen om het gebied te "isoleren en ondermijnen", bijvoorbeeld door de grenscontroles op te voeren.

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum