Donald Trumps regeringsploeg geldt als de rijkste uit de Amerikaanse geschiedenis. De leden van zijn kabinet en staf zouden in totaal zo’n 12 miljard dollar (ruim 11 miljard euro) waard zijn, aldus een schatting van persbureau Bloomberg.

Dat blijkt uit de gegevens over de eigendommen van 180 hoge regeringsmedewerkers die het Witte Huis vrijdag vrijgaf.

Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president, en haar echtgenoot Jared Kushner blijven profiteren van hun uitgebreide vastgoedimperium met een waarde van zo’n 741 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro).

Woensdag werd bekend dat Ivanka Trump onbezoldigd adviseur wordt van haar vader. Die krijgt op zijn beurt al langer advies van zijn schoonzoon Kushner. Naast haar nieuwe functie houdt Ivanka een belang in het nieuwe Trump International Hotel in Washington, op steenworp afstand van het Witte Huis, schrijft The New York Times.

Tussen januari 2016 en maart 2017 verdiende zij daarmee tussen de 1 en 5 miljoen dollar. Haar belang zou tussen de 5 en 25 miljoen dollar liggen.

Adviseurs

Gary Cohn, economisch adviseur van Donald Trump, heeft een geschat vermogen van tussen de 253 en 611 miljoen dollar. Cohn was topman bij de bank Goldman Sachs. Zijn salaris vorig jaar wordt geschat op enkele tientallen miljoenen dollars.

Strategisch adviseur Stephen Bannon heeft een adviesbureau met een waarde van tussen de 5 en 25 miljoen dollar. Daarnaast heeft hij onroerend goed met een waarde van zo'n 10,5 miljoen dollar.

Persoonlijk adviseur Kellyanne Conway verdiende in 2016 ongeveer 850.000 dollar. Haar eigendommen zijn tussen de 11 en 44 miljoen dollar waard.

Succesvol

Volgens Sean Spicer, perswoordvoerder van het Witte Huis, moeten de gegevens toegejuicht worden. "De president heeft veel mensen naar het Witte Huis gehaald die het goed hebben en succesvol zijn", aldus Spicer. "Zij hebben veel opgegeven voor een plek in de regering".