Demonstranten hebben vrijdag (lokale tijd) het parlement van Paraguay bestormd en daar brand gesticht. Zij deden dit uit protest tegen een geheime stemming in de senaat, eerder op vrijdag, waarmee een eerste stap werd gezet voor een herverkiezing van president Horacio Cartes.

De bestorming volgde na uren van rellen tussen demonstranten en de politie voor het parlement in de hoofdstad Asunción. Ramen en hekken werden kapotgemaakt door de betogers.

Agenten hebben geprobeerd met rubberen kogels en waterkanonnen de menigte onder bedwang te houden. President Cartes heeft iedereen opgeroepen om kalm te blijven.

Stemming

De stemming voor de wet vond plaats in een gesloten ruimte in het parlementsgebouw, in plaats van in de senaat zelf. De wet kreeg de steun van 25 senatoren, twee meer dan de benodigde 23 stemmen in de 45 zetels tellende eerste kamer.

Voordat Cartes zich herkiesbaar kan stellen voor een nieuwe termijn van vijf jaar moet het regeringsgezinde Huis van Afgevaardigden zich ook nog over de wetswijziging buigen.

Volgens tegenstanders is de wet niet rechtsgeldig en bovendien een bedreiging voor de democratie in het Zuid-Amerikaanse land. "Een coup is uitgevoerd. Wij verzetten ons en nodigen het volk uit om dat ook te doen", aldus Desiree Masi, senator voor de Progressieve Democratische Partij.

Grondwet

In de grondwet van het land staat beschreven dat de president gelimiteerd is tot een eenmalige termijn van vijf jaar. De grondwet stamt uit 1992 en werd ingevoerd nadat het land 35 jaar door als een dictatuur werd geleid door Alfredo Stroessner in de periode 1954 tot 1989.

De huidige termijn van president Cartes verloopt in 2018.