Belgische autoriteiten hebben vrijdagavond twee dorpen ontruimd vanwege een gifwolk die vrij is gekomen na een salpeterzuurlek bij een mestverwerkingsbedrijf. Rond 00.20 uur was het lek onder controle, aldus de Belgische autoriteiten na uitgevoerde metingen.

Volgens Belgische media verspreidde het gele gas zich in de avond richting de dorpen Zevekote in de gemeente Gistel en Sint-Pieters-Kapelle in de provincie West-Vlaanderen.

In totaal werden ruim duizend mensen uit enkele honderden huizen geëvacueerd vanwege de lekkage. Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle werden in het geheel ontruimd. In Gistel kregen de inwoners het advies om ramen en deuren gesloten te houden.

Het provinciale rampenplan trad in werking. Op foto's op internet zijn okergele wolken te zien die boven de bebouwing hangen. Een agent kreeg door het vrijgekomen zuur, dat brandwonden kan veroorzaken bij huidcontact, last van lichte irritatie van de luchtwegen. Hij mocht na controle weer naar huis.

Volgens berekeningen van het RIVM en het KNMI zal de gifwolk geen effect hebben op Zeeland, aldus de Veiligheidsregio Zeeland.

Locatie gifwolk België

Brandwonden

De lekkage is waarschijnlijk ontstaan toen het salpeterzuur bij een mestbedrijf in het dorp werd gelost. Salpeterzuur kan brandwonden veroorzaken bij contact met de huid.

Volgens de burgemeester van Gistel is een scheur ontstaan in een tank met bijna 25.000 liter salpeterzuur. De brandweer kon ter plekke weinig doen vanwege het gevaarlijke gas. Een gespecialiseerd team werd volgens Belgische media opgeroepen om het lek te dichten.

Nog niet leeg

De tank met salpeterzuur op een mestverwerkingsbedrijf bij het West-Vlaamse Gistel, die vrijdag begon te lekken, is nog niet helemaal leeggepompt. De zender VRT meldde zaterdag dat nog een klein beetje gas vrijkomt, maar dat dit niet schadelijk is voor de volksgezondheid.

Op basis van metingen meldden de Belgische autoriteiten rond middernacht dat het lek onder controle was. De mensen die zijn geëvacueerd, mogen nog niet naar huis.

Twee dorpen ontruimd in België vanwege vrijgekomen salpeterzuur
34
Twee dorpen ontruimd in België vanwege vrijgekomen salpeterzuur