Tillerson belooft NAVO dat VS zich aan eerdere afspraken houdt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson heeft vrijdag bij een bijeenkomst van de NAVO beloofd dat de Verenigde Staten zich aan eerdere afspraken met de alliantie zal houden. De NAVO-landen moeten op hun beurt wel spoedig hun defensiebijdrage op orde brengen. 

Daarnaast stelde Tillerson dat de VS ervoor wil zorgen dat de NAVO in staat is zichzelf te verdedigen tegen bijvoorbeeld de "Russische agressie".

De minister benadrukte nogmaals dat de lidstaten van de NAVO zich aan de vastgestelde defensiebijdrage van 2 procent van het bruto binnenlands product moet houden. Ieder land dient zich volgens Tillerson aan die bijdrage te houden.  

Landen die niet kunnen voldoen aan de norm van 2 procent moeten met een plan komen zei Tillerson tijdens de NAVO-bijeenkomst. Nederland zit onder de 1,2 procent van het nationaal inkomen. 

Stijgende lijn

Het Verenigde Koninkrijk sloot zich vrijdag aan bij de woorden van Tillerson. De Britse defensieminister Michael Fallon en zijn Amerikaanse evenknie Jim Mattis zeiden in een gezamenlijke persconferentie dat landen hun "mouwen moeten opstropen" om alsnog de bijdragenorm te halen. 

"Mattis en ik zijn het eens dat andere landen meer moeite moeten doen om zich aan de bijdrageafspraak te houden", zei Fallon die Mattis in Londen ontving. 

"De landen die falen in het halen van de norm moeten op z'n minst een stijgende lijn laten zien in de defensiebijdrage", sloten beide ministers de persbijeenkomst af.  

NAVO-top

Het was de eerste keer dat Tillerson aanwezig was bij een ontmoeting van NAVO-landen. De volgende keer zal de NAVO-top op 25 mei zijn. De Amerikaanse minister wil dat de NAVO-landen voor die top met een plan moeten komen om te voldoen aan de defensiebijdrage. 

President Donald Trump wil ook aandacht voor een sterke rol van de NAVO in de strijd tegen terrorisme, liet Tillerson eerder al weten. Trump zal zelf ook bij de top in mei aanwezig zijn. Concrete voorstellen voor een sterkere rol van de NAVO worden dan ook kort voor de top verwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie