Bij een aanslag gericht op een moskee in Pakistan zijn zeker 22 doden gevallen en tientallen gewond geraakt. De islamitische militante groepering TTP is verantwoordelijk voor de aanslag. 

De aanslag vond plaats voorafgaand aan het vrijdaggebed in een sjiitische moskee, melden lokale autoriteiten. Bij de vrouweningang van de moskee gelegen in het afgelegen stadje Parachinar was een grote explosie.

Volgens een parlementariër van het stadje waren er schoten te horen voor de explosie. "De aanval vond plaats in een druk gebied en het lijkt gericht op de vrouwenmoskee", zei de man die denkt aan een zelfmoordaanslag.

Volgens de politie ligt het dodental op 22 en zijn er zeker zeventig gewonden.

Chaos op straat door dodelijke aanslag op moskee in Pakistan
Chaos op straat door dodelijke aanslag op moskee in Pakistan

Pakistaanse Taliban

Parachinar ligt in het noordwesten van Pakistan aan de grens met Afghanistan.

De aanslag van vrijdag is opgeëist door de islamitische militante groepering Tehrik-i-Taliban (TTP). De militie wordt ook wel de Pakistaanse Taliban genoemd. Pakistan is in een jarenlange strijd verwikkeld met militante groeperingen.

De TTP stelt dat de zelfmoordaanslag onderdeel is van de operatie Ghazi, vernoemd naar de radicale islamitische leider die in 2007 gedood werd door Pakistaanse veiligheidstroepen.  

In februari kwamen bij een door Islamitische Staat (IS) opgeëiste aanslag tachtig mensen om het leven in het zuiden van Pakistan. 

Parachinar is de hoofdstad van de stammenregio Kurram. Pakistaanse veiligheidstroepen vechten er al jaren tegen extremistische groepen. In januari kwamen door een bomexplosie op een markt in Parachinar 21 mensen om het leven