Oud-veiligheidsadviseur VS Flynn wil getuigen in ruil voor immuniteit

Michael Flynn, de oud-veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, wil in ruil voor immuniteit getuigen voor de FBI en de overheidscommissies die de mogelijke banden tussen het team van Trump en de Russen onderzoeken.

Flynn wil gevrijwaard zijn van wat zijn advocaat ''oneerlijke vervolging'' noemt.

''Generaal Flynn heeft zeker een verhaal te vertellen en hij wil dat graag vertellen als de omstandigheden dat toelaten'', zei advocaat Robert Kelner. 

President Donald Trump staat achter de immuniteitsaanvraag van Flynn, bleek later uit een bericht op Twitter. 

Flynn was 24 dagen de veiligheidsadviseur van Trump. Hij kwam onder vuur te liggen nadat bekend werd dat hij voordat Trump was geïnstalleerd als president al contact had gehad met Russische ambtenaren over de sancties tegen Rusland.

Aftreden

Het kwam Flynn op veel kritiek te staan van hooggeplaatste functionarissen in Washington. Het contact met Rusland zou volgens hen een signaal naar het Kremlin kunnen zijn dat de Russen een verlichting van de door de Obama-regering opgelegde sancties kunnen verwachten.

Flynn had dit eerder stellig ontkend. Daarom moest Flynn aftreden.

Russische sancties

De sancties tegen Rusland zijn enerzijds door de internationale gemeenschap omdat president Poetin de Krim heeft geannexeerd. Anderzijds legde de Amerikaanse oud-president Barack Obama in december nog extra sancties op nadat duidelijk werd dat Russsische hackers zich hadden bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen.

De FBI en de commissie konden donderdag nog niet reageren op zijn aanbod. FBI-baas James Comey verklaarde vorige week onder ede dat zijn dienst al enkele maanden bezig is met een onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Trump

Hij deed verder geen inhoudelijke uitspraken over het onderzoek. Het Kremlin heeft altijd ontkend dat Flynn voordat Trump in het Witte Huis zat contact heeft gehad met Russische ambtenaren over de sancties.

Trump zelf reageerde door een tweet uit te sturen waarin hij stelt achter Flynn te staan in de hele situatie. "Flynn moet zeker vragen om immuniteit. Het gaat hier om een ongekende heksenjacht van de media en Democraten", twitterde Trump die de verkiezingsnederlaag van Clinton ziet als catalysator van het onderzoek naar de contacten tussen Rusland en Flynn. 

Lees meer over:
Tip de redactie