Ex-president Zuid-Korea gearresteerd

De voormalige president van Zuid-Korea, Park Geun-hye, is donderdag gearresteerd. Park wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik. 

Ze werd 10 maart afgezet tijdens het onderzoek naar haar handelen. Donderdag heeft een rechtbank besloten ook een arrestatiebevel tegen haar uit te vaardigen.

Dat werd maandag gevraagd door onderzoekers, die zeiden dat Park in vrijheid bewijsmateriaal zou kunnen laten verdwijnen, meldt persbureau Yonhap.

Park, aanvoerster van een conservatieve partij, was in 2013 de eerste vrouw die president van het land werd. In december vorig jaar zette het parlement haar af. Dat is 10 maart bekrachtigd door het grondwettelijk hof.

Corruptieschandaal

De 65-jarige Park raakte verwikkeld in een corruptieschandaal dat vooral is veroorzaakt door haar vriendin en vertrouwelinge Choi Soon-sil.

Choi zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt. Ze haalde grote bedrijven als Samsung over tientallen miljoenen te schenken aan stichtingen die op haar naam stonden.

Park heeft steeds gezegd dat ze nooit ongepaste verzoeken heeft ontvangen van Samsung of dat het bedrijf onrechtmatige eisen heeft gesteld. De Zuid-Koreaanse justitie heeft wel vervolging ingesteld tegen topman Jay Lee (48) van Samsung wegens omkoping. Hij wordt tevens verdacht van verduistering.

Lees meer over:
Tip de redactie