Vijftien jaar cel voor oud-voorzitter Braziliaans parlement

Eduardo Cunha, de voormalige voorzitter van het Braziliaanse lagerhuis, is donderdag door een federale rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor corruptie. 

De advocaten van de voormalig politicus gaven aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Cunha blijft in afwachting van het hoger beroep wel in detentie. 

In juli 2016 werd Cunha gedwongen af te treden als voorzitter. In oktober werd hij vervolgens gearresteerd op verdenking van corruptie. Cunha zou miljoenen aan steekpenningen hebben ontvangen van staatsoliebedrijf Petrobras.

Cunha was als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een hoofdrolspeler in de kwestie rondom het gedwongen vertrek van voormalig president Dilma Rousseff. Hij maakte deel uit van de groeiende conservatieve evangelische beweging en stond bekend als een snelle regelaar in de Braziliaanse politiek.

Onderzoek

In Brazilië wordt een grootschalig onderzoek naar corruptie uitgevoerd onder de naam 'Operation Car Wash'. Tot nu toe zijn er ruim tweehonderd mensen aangeklaagd naar aanleiding van de resultaten. De verwachting is dat het hooggerechtshof binnenkort toestemming geeft om verder onderzoek te doen naar tientallen nog actieve politici.

Lees meer over:
Tip de redactie