Poetin wil Trump ontmoeten tijdens top in Helsinki of Hamburg

De Russische president Vladimir Poetin wil zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump spreken in de marge van een top over de Noordpool in Finland of op een economische top in Duitsland.

Poetin zei dit donderdag op bezoek in het Noord-Russische Archangelsk. In Helsinki is er dit najaar een topconferentie over de Noordpool en in Hamburg is er al in juli een economische top van de landen van de G20.

De relatie tussen beide landen is al geruime tijd slecht. Van een verbetering onder Trump is nog niets terechtgekomen. Dat is een gevolg van beschuldigingen in de VS dat het Kremlin met behulp van hackers de Amerikaanse verkiezingen zou hebben willen manipuleren.

Poetin beklemtoonde dat Rusland nooit de bedoeling heeft gehad zich met de Amerikaanse presidentsverkiezingen te bemoeien. Moskou en Washington hebben elkaar op veel terreinen nodig, zei Poetin. De mogelijke invloed van Rusland op de verkiezing van Trump wordt momenteel onderzocht in de VS.

Arrestaties

Poetin sprak donderdag voor het eerst publiekelijk over de grote betogingen in Rusland van afgelopen zondag. Hij noemde de vele arrestaties onder demonstranten wettig. "Iedereen moet binnen de wet opereren, anders straft de Russische wet."

Oppositieleider Alexej Navalny had opgeroepen tot protest tegen corruptie. Het leidde spontaan tot demonstraties in heel het land waar tienduizenden aan mee hebben gedaan.

Navalny kreeg vijftien dagen cel, wat donderdag in hoger beroep is bekrachtigd. Een advocaat van Navalny zei dat ze in beroep wil gaan bij het Europese Hof voor de Mensenrechten. Poetin zei dat de strijd tegen corruptie een goede zaak is, "maar het is niet goed die voor bepaalde politieke doeleinden te misbruiken."

Lees meer over:
Tip de redactie