Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt stapt naar de rechter om weer open te kunnen gaan. 

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet woensdag weten dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als "onvoldoende".

Weyts sloot het slachthuis donderdag nadat er grove misstanden aan het licht waren gekomen. Hij wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. Hij doet dat in reactie op de wijdverbreide verontwaardiging over de gruwelpraktijken in het slachthuis.

De bewindsman wil ook dat de functionaris die het dierenwelzijn in de slachthuizen in de gaten houdt een onafhankelijker positie krijgt.

Uit beelden die de groep Animal Rights vorige week liet zien, blijkt dat medewerkers de varkens ernstig mishandelen. Het vlees werd ook door Nederlandse keurslagers verkocht, maar waar en hoeveel is onduidelijk.

De slachterij was niet bereikbaar voor commentaar. 

Thieme wil cameratoezicht in iedere slachterij
Thieme wil cameratoezicht in iedere slachterij

Nieuwe plannen

De slachterij zorgde dinsdag opnieuw voor ophef toen bekend werd dat het bedrijf zijn slachtcapaciteit fors wil uitbreiden, met een miljoen varkens per jaar.

Dierenwelzijnorganisaties reageerden geschokt op de plannen en minister Weyts liet meteen weten dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn.