Het openbare leven in het noordoosten van Australië wordt langzaam hervat, na de schade die cycloon Debbie heeft aangericht. Het werk in de haven van Townsville wordt woensdagochtend weer hervat, de haven van Mackay blijft nog even dicht tot de schade is hersteld.

Woensdagochtend zaten 63.000 mensen nog zonder stroom, aldus de autoriteiten. Veel straten zijn afgesloten. Meer dan duizend mensen helpen bij de herstelwerkzaamheden. Door de regen is hun werk lastig.

Volgens de autoriteiten belden in de getroffen staat Queensland ruim achthonderd mensen om hulp. Waarschijnlijk hebben meer mensen hulp nodig, maar communicatie is in sommige delen van de staat niet mogelijk.

Er zijn geen doden gevallen. Het aantal gewonden is nog onbekend, meldden de autoriteiten woensdag. Veel gebieden zijn nog niet over de weg bereikbaar; de storm heeft op veel plaatsen de infrastructuur beschadigd.

Overstormingen

Ook de schade aan de natuur is aanzienlijk. Veel bomen zijn uit de grond gerukt en er waren talloze overstromingen. Op foto's is te zien hoe boten zijn verwoest doordat ze door de storm op land zijn geworpen.

Op het piekmoment bereikte de storm windsnelheden van 260 kilometer per uur. Debbie werd hiermee ingedeeld in de op een na zwaarste categorie 4.

De Australische autoriteiten hadden, voordat de orkaan de kust bereikte, dertigduizend mensen opgeroepen hun huis te verlaten. Het zou om de grootste evacuatie sinds 1974 gaan. Toen verwoestte de orkaan Tracy grote delen van de stad Darwin.

Indrukwekkende beelden cycloon Debbie vanuit de ruimte
Indrukwekkende beelden cycloon Debbie vanuit de ruimte
.