Het Schotse parlement heeft dinsdag voor een voorstel van premier Nicola Sturgeon gestemd over het houden van een nieuwe referendum over de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Sturgeon wil het referendum in 2018 of 2019 houden, onder de voorwaarde dat bekend is onder welke condities het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

Het besluit over het houden van een referendum ligt echter in handen van het Britse parlement in Londen. Het Schotse parlement heeft Sturgeon nu toestemming gegeven om een mandaat te zoeken voor een nieuwe volksraadpleging.

De stemming in Edinburgh viel zoals verwacht uit in het voordeel van Sturgeon's voorstel, met 69 stemmen voor en 59 tegen.

In 2014 koos de Schotse bevolking er nog voor om onderdeel van het Verenigd Koninkrijk te blijven. Maar Sturgeon ziet de Britse afscheiding van de Europese Unie als nieuwe situatie, waardoor een nieuw referendum op zijn plaats is. De meerderheid van de Schotse bevolking wil onderdeel blijven van de EU.

May

De Britse premier Theresa May liet half maart weten dat ze de Schotten geen toestemming wil geven voor een nieuwe stemming over onafhankelijkheid.  

Ze vindt de timing beroerd en is bang dat een nieuw referendum de onderhandelingen met de Europese Unie over een Brexit in gevaar brengt.