De 67-jarige terrorist Ilich Ramírez Sánchez, beter bekend als Carlos de Jakhals, is dinsdag in Parijs opnieuw tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij kreeg de straf wegens het gooien van een handgranaat in een winkelcentrum in de Franse hoofdstad in september 1974. 

Daarbij werden twee mensen gedood en raakten er meer dan dertig gewond.

Volgens zijn advocaten was het een politiek proces en is de veroordeling totaal niet gebaseerd op enig bewijs. Ramírez wordt berecht 43 jaar nadat de feiten waren gepleegd. Dat is volgens de verdediging krankzinnig laat.

De in Venezuela geboren Ramírez zit in Frankrijk al meer dan twintig jaar achter de tralies. Hij is in meerdere processen veroordeeld wegens onder meer moord en aanslagen. Hij kreeg al twee keer levenslang.

De Jakhals werd in 1994 in Soedan gearresteerd en vervolgens in Parijs veroordeeld voor de moord op twee politiemensen en vier bomaanslagen in Parijs en Marseille in de jaren 1982 en 1983. Hij raakte internationaal berucht door een gijzelingsactie in Wenen in het hoofdkantoor van de OPEC, in 1975. De Venezolaanse terrorist noemt zich een linkse guerrillastrijder.