In Hongkong zijn negen activisten aangehouden. De arrestaties volgen een dag nadat Hongkong de Peking-gezinde kandidaat Carrie Lam had verkozen tot nieuwe bestuurder.

De negen activisten gaven gehoor aan een oproep van de politie om zichzelf aan te geven. Ze worden volgens de politie aangeklaagd voor het veroorzaken van openbare overlast. Daarop staat in Hongkong een maximumstraf van zeven jaar cel.

De activisten leidden in 2014 de studentenprotesten en maakten deel uit van de zogeheten Paraplu-beweging. Onder hen zijn studenten, advocaten en leraren. Toen demonstreerden tienduizenden inwoners van Hongkong, voornamelijk studenten, voor meer democratie, minder inmenging van China en vrije verkiezingen in 2017.

Volgens de LA Times is in Hongkong geschokt gereageerd op de aanhouding van de activisten. In Hongkong is er doorgaans meer ruimte voor de vrijheid van meningsuiting dan in de rest van China. Een van de gearresteerde activisten, professor Chan Kinman, stelt dat hij niet had verwacht dat de overheid hem ging arresteren. "De overheid geeft hiermee een sterk signaal af dat de overheid de conflicten onder bevolking gaat verhelpen."

Een deel van de inwoners van Hongkong is voor minder invloed vanuit China. Peking ziet dit echter niet zitten en treedt hard op bij demonstraties. Politici die voor onafhankelijkheid zijn, worden tegengewerkt. Zo weigerde Peking in november dat twee activisten zitting namen in het parlement in de stad, omdat ze weigerden het Chinese gezag te erkennen.

Protesten Hongkong voor democratischere verkiezingen
Protesten Hongkong voor democratischere verkiezingen

Toenadering

Bij de verkiezing van afgelopen zondag mocht slechts een gedeelte van de ruim 7 miljoen inwoners van Hongkong stemmen. De groep stemgerechtigden, zo'n twaalfhonderd nwoners, bestaat voornamelijk uit Peking-gezinde gegadigden.

De nieuwe bestuurder staat ook bekend als iemand die toenadering zoekt tot Peking. Inwoners die strijden voor onafhankelijkheid van Hongkong zijn bang dat de invloed op het stadsbestuur zo nog groter wordt.

Hongkong, een voormalige Britse kolonie, kent de 'een land, twee systemen-politiek'. Bij het overdragen van Hongkong aan China in 1997 werd afgesproken dat het land zijn eigen regering, politie en persvrijheid mocht behouden.