De VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten, Nikki Haley, zegt dat een wereldwijd verbod op nucleaire wapens "niet realistisch" is. De VS is één van de landen die wegblijven van de gesprekken van de VN over zo'n verbod.

Naast de VS bleven ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, Israël en nog tientallen andere landen maandag weg. Meer dan 120 andere landen steunen wel een verbod, meldt BBC.

Volgens Haley kan een wereldwijd verbod op nucleaire wapens niet werken, zolang er landen zijn die zich hier niet aan zullen houden. Hierbij doelt ze op Noord-Korea, dat geregeld testen uitvoert met raketten. "We kunnen op dit moment niet zeggen dat de slechteriken wel wapens mogen hebben, terwijl de goede landen die veiligheid en vrede willen ze niet mogen."

De Verenigde Naties kondigden in oktober 2016 aan te gaan praten over een voorstel voor een wereldwijde ban van nucleaire wapens. Israël, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk en de VS lieten al weten dit niet steunen, terwijl China, India en Pakistan zich onthielden van stemming.

Japan

Het enige land dat ooit getroffen is door een atoomwapen, Japan, stemde ook tegen het voorstel. VN-ambassadeur voor Japan Nobushige Takamizawa zegt dat het verbod nooit kan werken als grote nucleaire landen niet openstaan voor gesprekken.

Zweden, het land dat het initiatief nam voor het verbod, zei al dat het een lange weg wordt om het verbod erdoorheen te krijgen. "Met de retoriek die tegenwoordig wordt geuit is een verbod noodzakelijk. Zeker ook wanneer landen dreigen de wapens in te gaan zetten tegen elkaar."