De inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat wil de schoonzoon van president Trump, Jared Kushner, ondervragen in het kader van het onderzoek naar betrekkingen van Trump-getrouwen met de Russen.

De woordvoerster van voorzitter Richard Burr bevestigt maandag dat Kushner is benaderd. Volgens het Witte Huis is die bereid mee te werken.

Kushner is in het onderzoek naar de rol van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 tot dusver de persoon die het dichtst bij Trump staat. Hij was tijdens de campagne een belangrijk adviseur en vervult die rol nu ook in het Witte Huis.

De commissie wil onder meer van hem horen wat er eind vorig jaar is besproken tijdens twee ontmoetingen met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak in de Trump Tower in New York. Ook zijn de leden benieuwd naar een bijeenkomst met de topman van de Vnesjeconombank. Deze Russische staatsbank was een van de banken waartegen de regering-Obama en de EU sancties troffen na de annexatie van de Krim in 2014.

De Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, zegt het "volste vertrouwen" te hebben in een "eerlijk" en "geloofwaardig" onderzoek.

Witte Huis: contacten leggen met anderen hoorde bij functie Jared Kushner
Witte Huis: contacten leggen met anderen hoorde bij functie Jared Kushner

Flynn

Het overleg met Kisljak kostte Michael Flynn, Trumps adviseur voor de nationale veiligheid, snel na diens aantreden de kop. Flynn ontkende het contact met de ambassadeur aanvankelijk tegenover vicepresident Mike Pence. Dat leidde tot een vertrouwenscrisis.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn tot de slotsom gekomen dat Moskou achter het hacken van de Democratische Partij zat tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar. De gestolen informatie werd verspreid om Trump te helpen. Rusland ontkent die aantijgingen.