Een Russische rechter heeft maandag oppositieleider Alexej Navalny veroordeeld tot vijftien dagen celstraf. Hij zou tijdens een demonstratie tegen de Russische premier een bevel van een agent niet hebben opgevolgd.

Eerder op de dag veroordeelde een rechter Navalny al tot het betalen van 20.000 roebels (324 euro) omdat hij zondag zonder toestemming protesten zou hebben georganiseerd in Moskou.

Navalny werd zondag opgepakt bij grote demonstraties tegen de Russische premier Dmitry Medvedev en de corruptie waar hij en zijn regering zich schuldig aan maken. Ook in de rest van Rusland zijn zondag honderden mensen gearresteerd bij protesten. 

De betogingen van zondag waren de grootste in Rusland sinds jaren.

De Russische autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de protesten en noemen de demonstraties "illegale provocaties". De politie greep in Moskou vervolgens in bij de demonstraties en arresteerde tientallen mensen, waaronder Navalny. 

Duizenden Russen de straat op tegen corruptie
Duizenden Russen de straat op tegen corruptie

Presidentscampagne

Navalny geldt momenteel als de belangrijkste man in de oppositie. Zijn campagne om president te worden werd tegengehouden door het Kremlin. Honderden demonstranten zouden tevergeefs geprobeerd hebben om de arrestatie van Navalny tegen te houden.  

Navalny publiceerde onlangs beschuldigingen van corruptie aan het adres van Medvedev. Volgens de oppositieleider heeft Medvedev een groot fortuin vergaard dat zijn officiële salaris niet kan verklaren. 

Een woordvoerder van Medvedev noemde de aantijgingen "propagandistische aanvallen" die geen gedetailleerde reactie waard zijn.

Meer demonstraties

Persbureau Reuters heeft verder melding gemaakt van ten minste dertig arrestaties in Vladivostok. De arrestaties begonnen nadat de demonstranten spandoeken ontvouwden met teksten als "corruptie steelt onze toekomst" en "de premier moet verantwoording afleggen".

Ook in Jekaterinenburg werd melding gemaakt van meerdere arrestaties na protesten waar honderden mensen op afkwamen. In Novosibirsk en Sint Petersburg waren ook grote protesten.

Europese Unie

De Europese Unie heeft bij de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating geëist van de betogers. De politie-inzet is in strijd met de ook in Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag weten.

Mogherini riep Rusland op de fundamentele rechten te waarborgen en volledig te voldoen aan zijn internationale verplichtingen.

Het Kremlin wees de oproepen van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de demonstranten vrij te laten meteen af.