De Verenigde Staten hebben zondag de arrestaties van honderden demonstranten door de Russische politie streng veroordeeld. Ze noemen de politieacties tijdens demonstraties tegen corruptie in verschillende Russische steden een aanval op de democratische waarden. Ook de EU sprak zich uit tegen de situatie. 

Een van de arrestanten is oppositieleider Aleksej Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen. Navalny wordt gezien als het belangrijkste oppositielid van Poetin.

"We roepen de regering van Rusland op onmiddellijk de vreedzame demonstranten vrij te laten", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die eraan toevoegde dat de VS bezorgd is over de arrestatie van de Russische oppositieleider.

Ook de Europese Unie heeft bij de Russische autoriteiten de onmiddellijke vrijlating geëist van de betogers die zondag tijdens vreedzame demonstraties werden opgepakt. De politie-inzet is volgens de EU in strijd met de ook in Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering, zo stelde buitenlandchef van de EU Mogherini maandag in een reactie. 

Onvrede

De demonstraties van zondag zijn de grootste protesten in Rusland sinds de uitbarstingen van onvrede in 2011 en 2012. In Moskou waren volgens de politie 7.000 tot 8.000 mensen op de been en zijn er in totaal 500 mensen gearresteerd.

Een mensenrechtenorganisatie die het aantal detentiegevallen bijhoudt spreekt van 600 arrestaties in enkel de Russische hoofdstad.

Duizenden Russen de straat op tegen corruptie
Duizenden Russen de straat op tegen corruptie