Duizenden mensen in het noordoosten van Australië bereiden zich voor op mogelijk de krachtigste cycloon in jaren die dinsdagochtend aan land komt. Volgens het meteorologisch instituut kan cycloon Debbie snelheden bereiken tot wel 300 kilometer per uur.

In de staat Queensland blijven de komende dagen honderden scholen dicht. De storm komt vermoedelijk dinsdagochtend (lokale tijd) aan land tussen Townsville en Proserpine.

Townsville en een aantal andere dorpen worden geëvacueerd, maar de regering raadt ook mensen in andere plaatsen in Queensland aan om alert te zijn en te vertrekken. Inmiddels hebben al enkele duizenden mensen hier gehoor aan gegeven.

Australië zet zich schrap voor cycloon Debbie
52
Australië zet zich schrap voor cycloon Debbie


Toeristen

Naast lokale inwoners worden ook toeristen geëvacueerd. Omdat deze vaak geen familie in Australië hebben, zal voor onderdak worden gezorgd. Queensland staat bekend als populaire locatie onder backpackers en andere toeristen, onder meer door het Groot Barrièrerif.

'Nare storm'

"Dit wordt een nare storm", zei de premier van Queensland Annastacia Palaszczuk op een Australische televisiezender. Ze benadrukt Australiërs om de storm niet te onderschatten.

Volgens Palaszczuk kan de storm de krachtigste worden sinds cycloon Yasi uit 2011. Die cycloon zorgde toen voor miljarden dollars aan schade.

Wat is het verschil tussen een orkaan, tyfoon en een cycloon?
Wat is het verschil tussen een orkaan, tyfoon en een cycloon?