De Duitse christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel heeft de verkiezingen in de Duitse deelstaat Saarland gewonnen.

De verkiezingen in Saarland zijn de eerste van drie deelstaatverkiezingen die plaatsvinden voor de bondsverkiezingen in september. Het CDU haalde 40,7 procent van de stemmen in de deelstaat. In de verkiezingen van 2012 bleef het CDU steken op 35,2 procent in Saarland. 

De SPD verloor enigzins en zakte van 30,6 procent in 2012 naar 29,6 procent na de huidige verkiezingen. De linkse partij Die Linke haalde 12,9 procent van de stemmen.

De rechtse partij Altenative für Deutschland haalde 6,2 procent van de stemmen, Die Grünen haalden de kiesdrempel van 5 procent niet. 

De opkomst was 69,7 procent, een stijging van 8,1 ten opzichte van 2012.

CDU-achterban uitzinnig van vreugde na horen uitslag exitpolls
CDU-achterban uitzinnig van vreugde na horen uitslag exitpolls

Regering

Saarland werd, net als Duitsland, geregeerd door een zogenaamde 'grote coalitie' van SPD en CDU. Dat lijkt na deze verkiezingen wederom de meest voor de hand liggende optie. 

SPD en Die Linke hebben geen meerderheid om samen een linkse regering te vormen en het CDU heeft niet de absolute meerderheid in het parlement van Saarland.