Inlichtingendiensten en politie moeten toegang krijgen tot gecodeerde berichten die via WhatsApp worden gestuurd. Daarvoor pleit de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zondag op de BBC, naar aanleiding van de terroristische aanslag van afgelopen week in Londen.

Vlak voor de aanslag maakte de 52-jarige dader, Khalid Masood, gebruik van WhatsApp. De berichten zijn voor veiligheidsdiensten niet te ontcijferen door een zogeheten 'end-to-end encryptie' die de chatdienst gebruikt. Daarmee zijn berichten versleuteld met een specifieke code die alleen de verzender en ontvanger hebben.

Rudd noemde het "volledig onacceptabel" dat veiligheidsdiensten er niet bij kunnen. "Er zou geen plaats moeten zijn waar terroristen zich kunnen verbergen", stelt ze en doet een beroep op technologiebedrijven om met de overheid mee te werken.

Apple en FBI

Op welke manier Whatsapp en soortgelijke berichtenapps daar gehoor aan zouden moeten geven, zegt Rudd niet. Volgens haar is er geen sprake van een soortgelijke situatie als toen de FBI Apple vroeg om de versleutelde iPhone van een verdachte van terrorisme te helpen kraken. Apple weigerde toen mee te werken.

"Dit is iets compleet anders. We zeggen niet dat ze alles open moeten maken, we willen geen toegang tot de cloud, we willen dat soort dingen niet doen", aldus Rudd. "Maar we willen wel dat ze beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben om met de regering en veiligheidsdiensten te werken wanneer er sprake is van terrorisme."

Rudd ziet graag een industriebrede groep die zich bezig gaat houden met hoe terroristen geweerd kunnen worden van websites en platformen als Whatsapp en Facebook. Twee jaar geleden riep de toenmalige Britse premier David Cameron al dat hij apps als Whatsapp wilde laten verbieden vanwege het feit dat zij versleuteld berichten versturen.