Bij demonstraties van de oppositie tegen de Russische premier Dmitry Medvedev, is de oppositieleider Alexej Navalny opgepakt. Ook in de rest van Rusland zijn zondag honderden mensen gearresteerd bij protesten. 

Medvedev is volgens de oppositie schuldig aan corruptie. De oppositie is daarom de straat op gegaan om zijn aftreden te eisen. 

De Russische autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de protesten en noemen de demonstraties "illegale provocaties". De politie greep in Moskou vervolgens in bij de demonstraties en arresteerde tientallen mensen, waaronder Navalny. 

Navalny geldt momenteel als de belangrijkste man in de oppositie. Zijn campagne om president te worden werd tegengehouden door het Kremlin. Honderden demonstranten zouden tevergeefs geprobeerd hebben om de arrestatie van Navalny tegen te houden.  

Duizenden Russen de straat op tegen corruptie
Duizenden Russen de straat op tegen corruptie

Medvedev

Navalny publiceerde onlangs beschuldigingen van corruptie aan het adres van Medvedev. Volgens de oppositieleider heeft Medvedev een groot fortuin vergaard dat zijn officiële salaris niet kan verklaren. 

Een woordvoerder van Medvedev noemde de aantijgingen "propagandistische aanvallen" die geen gedetailleerde reactie waard zijn.

Andere arrestaties

Persbureau Reuters heeft verder melding gemaakt van ten minste dertig arrestaties in Vladivostok. De arrestaties begonnen nadat de demonstranten spandoeken ontvouwden met teksten als "corruptie steelt onze toekomst" en "de premier moet verantwoording afleggen".

Ook in Jekaterinenburg werd melding gemaakt van meerdere arrestaties na protesten waar honderden mensen op afkwamen. In Novosibirsk en Sint Petersburg was ook sprake van grote protesten. 

De Russische politie wil niet bevestigen dat er mensen zijn aangehouden naar aanleiding van de demonstraties.