Hongkong heeft zondag de Peking-gezinde Carrie Lam verkozen tot nieuwe bestuurder. Lam werd gekozen door een comité van bijna 1.200 mensen, slechts een fractie van de bevolking van Hongkong.

In Hongkong wonen ongeveer zeven miljoen mensen, maar daarvan mag maar een kleine groep stemmen over wie de leider wordt. De groep bestaat voornamelijk uit Peking-gezinde gegadigden.

Lam, die Hong Kong's eerste vrouwelijke leider wordt, kreeg 777 stemmen tegen 365 voor haar naaste rivaal, oud-staatssecretaris van Financiën John Tsang. Tsang was in de peilingen de grote favoriet. Een derde kandidaat, Woo Kwok-hing, kreeg 21 stemmen.

De nieuwe bestuurder staat ook bekend als iemand die toenadering zoekt tot Peking. Inwoners die strijden voor onafhankelijkheid van Hongkong zijn bang dat zo de invloed van het bestuur van het vasteland wordt vergroot.

Protesten Hongkong voor democratischere verkiezingen
Protesten Hongkong voor democratischere verkiezingen

Paraplu-revolutie

Tijdens de paraplu-revolutie in 2014 liet zij zich ook positief uit over de hervormingen die Peking wilde doorvoeren in Hongkong. Daardoor zou het publiek zelf een leider mogen kiezen, maar moest de regering in Peking de kandidaten wel eerst goedkeuren. Dat plan werd uiteindelijk niet doorgevoerd.

Huidige leider Leung Chun-ying wordt tevens gezien als een verlengstuk van de Chinese regering. Hij draagt het leiderschap in juli over aan Lam.

Hongkong, een voormalige Britse kolonie, kent de 'een land, twee systemen-politiek'. Bij het overdragen van Hongkong aan China in 1997 werd afgesproken dat het land zijn eigen regering, politie en persvrijheid heeft.