Bij een hinderlaag in de Congolese provincie Kasaï zijn vrijdag ongeveer 40 politieagenten gevangengenomen en daarna onthoofd door rebellen van een militie. Dat melden lokale functionarissen zaterdag.

Militieleden van de Kamwina Nsapu-groep vielen de agenten aan bij een hinderlaag. Zes agenten die de lokale Tshiluba taal spraken werden vrijgelaten.

De onrust in Kasaï begon in augustus, toen veiligheidsdiensten de leider van de militiegroep doodden. De gouverneur van de provincie zegt dat een onderzoek wordt gestart. De militieleden namen onder meer wapens, voertuigen en munitie mee.

Bij de strijd tussen Kamwina Nsapu en de regering zijn sinds augustus al honderden doden gevallen. Meer dan 200.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld.

Kabila

Congo zit naast het oplaaiende geweld van diverse militiegroepen ook met een politieke crisis. President Joseph Kabila, waarvan de termijn eind vorig jaar verliep, weigert nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Hij stelt dat het land er nog niet klaar voor is, omdat miljoenen kiezers nog niet zijn geregistreerd. Oppositieleden zien dit als een poging van Kabila om aan de macht te blijven.

Hoewel er nog geen officiële datum is, is de verwachting dat voor het einde van het jaar verkiezingen worden gehouden.

Politieke onrust in Congo
Politieke onrust in Congo