Michael Flynn, de toenmalige veiligheidsadviseur van Donald Trump, heeft met Turkse ministers besproken of ze geestelijke Fethullah Gülen uit de Verenigde Staten kunnen zetten en naar Turkije kunnen brengen.

Dat zegt James Woolsey, voormalig directeur van de CIA (Central Intelligence Agency). Woolsey zelf was ook bij de bijeenkomst in september 2016.

Volgens de Wall Street Journal werd besproken wat de mogelijkheden zijn, zonder daarbij het reguliere juridische proces rondom uitlevering te volgen.

Turkije wil graag dat de VS Gülen uitlevert, omdat de Turken denken dat de geestelijke achter de mislukte coup in Turkije zit, afgelopen zomer.

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?

Schoonzoon

Onder anderen de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die minister van Energie is, en de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije zouden bij de bijeenkomst aanwezig zijn geweest.

Michael Flynn was 24 dagen de nationaleveiligheidsadviseur van president Donald Trump. Hij adviseerde Trump ook al tijdens de campagne. Flynn stapte op toen bleek dat hij onder andere vice-president Mike Pence had misleid.

Een woordvoerder van Flynn vertelt aan de Wall Street Journal dat Flynn geen illegale acties heeft besproken.