Anti-Europese demonstranten dreigen het EU-jubileum in Rome te verstoren. De politie vreest voor rellen en heeft zaterdag de wijde omgeving afgezet rond het stadhuis.

Dat is de locatie waar de 27 EU-leiders en de hoogste bazen van de EU-instellingen de geboorte van de Unie vieren, door het sluiten van het Verdrag van Rome zestig jaar geleden.

De politie vreest dat demonstraties van verschillende groepen, onder andere links- en rechts-radicalen en anarchisten, uit de hand zullen lopen. In verband met de aanslag in Londen was de politiemacht al opgevoerd tot 5000 man.

Er is ook een pro-Europese manifestatie georganiseerd. Daar verwachten de autoriteiten geen problemen.

De leiders herdenken ''met trots", aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, dat op 25 maart 1957 zes landen tekenden voor de Europese integratie, in dezelfde zaal als weleer.

Maar boven het jubileum hangt een donkere wolk. De Britse premier Theresa May is er als enige van de 28 lidstaten niet bij. Na ruim 40 jaar lidmaatschap haakt het Verenigd Koninkrijk af en dwingt de EU daarmee de bakens te verzetten. Daar moeten de lidstaten ''de moed en vastberadenheid" voor tonen, betoogde de Maltese premier Joseph Muscat.