Een dag nadat een oud-lid van het Russische parlement in de Oekraïense hoofdstad Kiev was doodgeschoten, zeggen de Oekraïense autoriteiten de identiteit van de moordenaar te kennen. 

Het gaat om een 28-jarig ex-lid van de nationale garde van de Oekraïense stad Dnipro, liet een medewerker van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken weten op Facebook.

Ex-parlementariër Denis Voronenkov en zijn lijfwacht werden donderdag beschoten toen ze een hotel verlieten. De lijfwacht raakte gewond, maar wist de dader te verwonden. Later op de dag overleed de aanvaller in een ziekenhuis, aldus de Oekraïense politie donderdag.

Volgens het Facebookbericht is de dader geboren op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd ingelijfd. Kiev wijst met de beschuldigende vinger naar de Russische inlichtingendienst. Moskou ontkent.

Voronenkov werd in Rusland verdacht van fraude voor hij de wijk nam. In Oekraïne hielp hij justitie bij het voorbereiden van een rechtszaak tegen de Oekraïense oud-president en pro-Russische politicus Viktor Janoekovitsj.