VN onderzoeken misdaden tegen Rohingya in Myanmar

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stuurt een missie naar Myanmar, het voormalige Birma. 

Het team gaat onderzoeken of Myanmarese veiligheidstroepen zich schuldig hebben gemaakt aan buitensporig geweld tegen de islamitische Rohingya, die een minderheid in het land vormen.

De VN-Mensenrechtenraad, waarbij 47 landen zijn aangesloten, stemde vrijdag unaniem in met een resolutie over het sturen van een team naar Myanmar. De Europese Unie had voor het onderzoek gepleit.

Begin februari sloeg de VN in een rapport alarm over het geweld tegen de Rohingya. Veiligheidstroepen zouden zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting en marteling. Het rapport was vooral gebaseerd op interviews met ruim tweehonderd Rohingya.

Kritiek

Het is onduidelijk of het team in opdracht van de VN naar Myanmar kan reizen. Een Myanmarese regeringswoordvoerder noemde het onderzoek namelijk "onacceptabel''.

China en India toonden zich sceptisch over het besluit een team naar Myanmar te sturen. De Chinese delegatie liet weten dat de problematiek van de Rohingya "niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost''.

China keerde zich vrijdag ook tegen het besluit van de Mensenrechtenraad van de VN om een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Noord-Korea uit te breiden en te verdiepen. Volgens China is het beter om de dialoog met het stalinistische bewind in Pyongyang aan te gaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie