Een geplande stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een vervanging van Obamacare is vrijdagavond afgeblazen.

Er dreigden niet genoeg stemmen te komen vóór het afschaffen van Obamacare, daarom hebben Republikeinse leiders op verzoek van president Donald Trump de stemming gecanceld. 

Het vervangen van Obamacare, de verzekering voor gezondheidskosten, door een eigen wetsontwerp was een van de speerpunten van Trump in de aanloop naar zijn verkiezing als president.

Trump: 'Eigen partij heeft mij niet verraden bij Obamacare'
Trump: 'Eigen partij heeft mij niet verraden bij Obamacare'

Democraten

Obamacare, officieel Patient Protection and Affordable Care Act genoemd, blijft nu voorlopig van kracht. Trump meent dat Obamacare in elkaar aan het storten is. Dat zijn plannen op weinig steun konden rekenen, weet hij vooral aan de Democraten. “Ze wilden ons geen enkele stem geven", reageerde hij. 

Trump weigerde vragen te beantwoorden over het optreden van de Republikeinse meerderheidsleider Paul Ryan. Hij kondigde aan zich nu op belastinghervorming te zullen richten.

"We hebben veel geleerd", zei Trump. "We hebben veel geleerd over loyaliteit."

Republikeins alternatief

De Republikeinen onthulden begin deze maand hun plannen voor het alternatief van Obamacare. Het huidige zorgstelsel zou daarin binnen drie jaar voor een groot deel worden vervangen door een nieuw systeem. 

De belangrijkste wijziging was dat Amerikanen niet meer verplicht verzekerd moesten zijn voor ziektekosten. Ook vervielen de boetes voor onverzekerden. 

De nieuwe voorgestelde wetgeving zal de rol van de overheid op de gezondheidszorg inperken en liet vermoedelijk tientallen miljoenen Amerikanen onverzekerd.

Steun

Er zijn Republikeinse parlementariërs die het nieuwe plan nog veel te duur vinden en te veel op Obamacare vinden lijken. Anderen willen het stelsel van president Obama liever handhaven, omdat het voor miljoenen Amerikanen zonder zorgverzekering een vangnet biedt.

Vrijdagavond werd duidelijk dat het alternatief waarschijnlijk niet genoeg stemmen zou halen. Enkele minuten voordat er gestemd zou worden, vroeg Trump de leider van de Republikeinen in het Huis om het voorstel niet in stemming te brengen.

Belofte

Dat de hervorming van de zorg voorlopig niet doorgaat, betekent een flinke klap voor Trump en de Republikeinen die al zeven jaar beloven Obamacare te ontmantelen.

De Democraten noemden het een prachtige dag. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, sprak van een ''overwinning van het Amerikaanse volk''.

De pleitbezorgers van de nieuwe wet hebben er volgens Paul Ryan alles aan gedaan om voldoende steun te krijgen voor Trumps voorstel. Een teleurstellende afloop, aldus Ryan. "We waren er dichtbij maar, maar kwamen uiteindelijk toch te kort." Hij bezwoer dat dit niet het einde is van de Republikeinse pogingen om de zorg te hervormen.