Veertien Zuid- en Midden-Amerikaanse landen hebben gesteld te overwegen om Venezuela te schorsen in de Organisatie van Amerikaanse Landen (OAS) als het land niet snel verkiezingen organiseert en politieke gevangenen vrijlaat. 

Dat lieten de landen weten in een verklaring. Het schorsen is een uiterste maatregel die alleen moet worden ingezet als diplomatieke inspanningen falen, lieten de landen weten. 

De groep landen, waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Brazilië, drong er bij Venezuela ook op aan de rechtmatigheid van het parlement te erkennen. President Nicolas Maduro heeft na een grote verkiezingswinst van de oppositie eind 2015 de invloed van het parlement ingeperkt.

"We zijn op dit moment niet uit op uitsluiting van Venezuela uit de OAS. We vragen Venezuela dringend de wet te volgen en zo snel mogelijk verkiezingen te houden", zei Mark Toner namens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reactie

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, noemde Mexico in een reactie slaafs en verraderlijk vanwege 'het kiezen van de kant van de Amerikanen'. "Mexico trekt muren op in plaats van het verdedigen van de belangen en soevereine rechten van de Zuid-Amerikaanse bevolking", aldus Rodriguez op Twitter.