De democraten willen de aanstelling van kandidaat-opperrechter Neil Gorsuch dwarsbomen. Door de deelname van de Democratische senator Chuck Schumer is de kans groot dat ze hier nu genoeg suppport voor hebben.

Dat meldt The Washington Post donderdagmiddag (Nederlandse tijd).

"Gorsuch was voor mij niet overtuigend genoeg in het bewijzen van zijn onafhankelijkheid", aldus Schumer. Woensdag moest Gorsuch zich verdedigen voor de Amerikaanse Senaat. Hij benadrukte daar dat hij onafhankelijk is, en dat hij Trump geen enkele belofte heeft gedaan in ruil voor zijn benoeming.

"Gorsuch is geen neutrale geest, maar iemand met een diep gewortelde conservatieve ideologie. Hij is gevormd door de The Federalist Society, en zijn gedachtengoed is hetzelfde als die van hun", aldus Schumer. 

Leonard Leo

The Federalist Society is een conservatieve groep die, samen met een andere organisatie, een lijst met namen heeft opgesteld waarop Trump zijn nominatie voor opperrechter van het Hooggerechtshof heeft gebaseerd. De leider van The Federalist Society, Leonard Leo, is Trumps adviseur voor het kiezen van de nieuwe opperrechter. 

Ook de democratische senator Robert Casey heeft donderdag laten weten de aanstelling van Gorsuch te dwarsbomen.