Denis Voronenkov, een voormalig lid van het Russische parlement, is donderdag doodgeschoten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat bevestigt de lokale politiechef. 
 

De politie laat aan het Russische persbureau Tass weten dat er voor het hotel Premier Palace een schietpartij plaatsvond waarbij Voronenkov is omgekomen en twee anderen gewond zijn geraakt. De politie gaat uit van een huurmoord.

Een van de gewonden is de bodyguard van Voronenkov. De beveiliger loste zelf ook een schot. Voronenkov was onderweg naar Ilya Ponomarev, eveneens een voormalig Russisch parlementslid. Ponomarev schrijft volgens The Guardian op Facebook dat de bodyguard de schutter heeft weten te raken en dat wat hem betreft het duidelijk is wie er achter de moord zit. Ponomarev: "Voronenko was geen crimineel, maar iemand die gevaarlijk was voor de Russische autoriteiten."

De schutter is later op de dag in het ziekenhuis overleden.

Voormalig Russisch parlementslid vermoord in Kiev
Voormalig Russisch parlementslid vermoord in Kiev

Fraude

Voronenkov, een voormalige lid van de communistische partij in het Russische lagerhuis, verhuisde vorig jaar naar Oekraïne en verruilde zijn Russische staatsburgerschap voor dat van Oekraïne. Hij verliet Rusland omdat de veiligheidsdiensten hem wilde vervolgen.

Volgens Tass stond Voronenkov sinds februari op een lijst met gezochte personen, omdat hij was aangeklaagd voor grootschalige fraude. 

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt donderdag dat het incident een Russische terreurdaad is. Rusland noemt de beschulding absurd en ontkent alle betrokkenheid. 

Voronenkov was ook een getuige in de zaak tegen de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj die wordt beschuldigd van verraad.