Het grootste munitiedepot in Oekraïne is in de nacht van woensdag op donderdag aangevallen. Het werd beschoten waardoor explosies ontstonden en de opslag in brand vloog, meldde het Oekraïense leger.

Volgens het leger bliezen "onbekende saboteurs" het depot op. Niemand raakte gewond.

In het depot, gelegen op een militaire basis bij de plaats Balaklija in het oosten van het land, ligt ongeveer 138.000 ton munitie opgeslagen. Ongeveer 20.000 omwonenden zijn geëvacueerd.

Door de sabotage ontstond rond 2.45 uur (lokale tijd) brand, waardoor verschillende raket- en artilleriewapens afgingen en er munitie ontplofte, meldt een militaire Oekraïense aanklager.

Meer dan zeshonderd mensen zijn ingezet om de brand te blussen. Premier Vladimir Groisman reist af naar het gebied, zo kondigde hij aan. De beveiliging op andere militaire bases in Oekraïne is aangescherpt.

Saboteurs probeerden dezelfde basis in 2015 aan te vallen met drones, aldus een legerwoordvoerder tegen 112 TV.

Torenhoge brand na aanval op grootste munitiedepot van Oekraïne
Torenhoge brand na aanval op grootste munitiedepot van Oekraïne

Conflict

De basis ligt ongeveer honderd kilometer af van de frontlinie waar de strijd plaatsvindt tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. In januari laaide dit geweld in Oost-Oekraïne weer op, met doden tot gevolg.

Officieel is er in het gebied nog steeds een wapenstilstand van kracht, maar die wordt veelvuldig geschonden. Het gewapende conflict heeft volgens schattingen van de Verenigde Naties al meer dan tienduizend mensen het leven gekost.