De dader van de aanslag in Londen is een Brit, die in beeld was bij de inlichtingendiensten. Een paar jaar geleden werd er nog onderzoek naar hem gedaan naar aanleiding van extreem geweld. Dat heeft de Britse premier Theresa May donderdag laten weten tijdens een toespraak in het Britse Lagerhuis.

Bekijk hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Hij zou geïnspireerd zijn door islamitisch terrorisme. De politie liet eerder al weten wie de dader is, maar wilde nog geen uitspraken doen over zijn identiteit. 

De Britse politie voerde sinds de aanslag zes huiszoekingen uit. Hierbij zijn acht mensen gearresteerd. Welke rol deze verdachten hebben is gespeeld is niet duidelijk. De politie gaat er vanuit dat de man bij de aanslag alleen heeft gehandeld.

Doden

Eerder op donderdag liet een politiecommissaris tijdens een persconferentie weten dat er vier mensen zijn omgekomen bij de aanslag. Er werd eerder gesproken van vijf doden.

Van de doden is tot nu toe alleen de naam van de agent vrijgegeven. Het gaat om de 48-jarige Keith Palmer. May noemt Palmer een "held" van wie "zijn daden nooit vergeten zullen worden". "Onze gedachten gaan uit naar zijn nabestaanden."

Ook kwam volgens Britse media een 43-jarige Britse vrouw om het leven. Zij was een lerares Spaans en werd aangereden op de brug.

Premier May tegenover parlement: 'Wij zijn niet bang'
Premier May tegenover parlement: 'Wij zijn niet bang'

Gewonden

Volgens de politie zijn er veertig gewonden gevallen, van wie er nog 29 in het ziekenhuis liggen. Zeven mensen verkeren in kritieke toestand. Onder de gewonden zijn drie agenten.

May maakte ook bekend wat de nationaliteiten zijn van de slachtoffers. Het gaat om: twaalf Britten, drie Franse kinderen, vier Zuid-Koreanen, twee Roemenen, twee Grieken, een Duitser, een Pool, een Ier, een Chinees, een Italiaan en een Amerikaan.

Birmingham

Waar de huiszoekingen precies hebben plaatsgevonden is niet duidelijk. Zeker een van de invallen was in Birmingham. De politie zegt dat het onderzoek nog in volle gang is en dat meer arrestaties niet worden uitgesloten.

Er zijn volgens de politie geen signalen dat er nu nog een acute dreiging is. Wel zullen Londenaren meer politie op straat zien. 

Defensie

De Britse minister van Defensie, Michael Fallon, heeft donderdag gezegd dat de veiligheidsmaatregelen bij het parlementsgebouw opnieuw moeten worden bekeken. Ook hij gaat er vanuit dat de dader is geïnspireerd door islamitisch terrorisme. "De politie is druk bezig met het onderzoek naar de man en mogelijke handlangers", aldus Fallon tegen de BBC.

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag bij het Brits parlement
Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag bij het Brits parlement

Parlement 

Het Britse parlement heeft donderdag de werkzaamheden hervat in het parlementsgebouw in Westminster. Het dreigingsniveau in Groot-Brittannië blijft volgens May op 'streng', het op een na hoogste niveau. Er is tot dusver geen bewijs dat er een nieuwe aanslag op komst is.

May stelt dat het uiteindelijk niet altijd mogelijk is om een aanslag te voorkomen, hoe hard er ook gewerkt wordt om dit wel te doen. Ze vraagt aandacht voor de mensen die zich hier dagelijks mee bezig houden en hun leven hiervoor in waagschaal leggen.

"We zijn niet bang. We zullen het gevaar bestrijden met onze waarden en onze democratie."

Burgemeester Londen gelooft dat terroristen 'verslagen' kunnen worden
Burgemeester Londen gelooft dat terroristen 'verslagen' kunnen worden

Westminster Bridge

De vermoedelijke dader reed met zijn auto eerst in op voetgangers op de Westminsterbrug. Daarbij zijn twee personen omgekomen. 

Vervolgens crashte de auto tegen een hek van Westminster, waarna de man, gewapend met een mes, te voet koers zette naar het parlementsgebouw. Daar stak hij de 48-jarige agent neer, voordat hij werd doodgeschoten door agenten. 

Nederlandse scholieren

Scholieren van het Mollerlyceum uit Bergen op Zoom waren woensdag in de buurt van de aanslag bij het parlement in Londen. Ze komen donderdag weer terug naar huis.

"Ze waren erg dichtbij", aldus schooldirecteur Marcel van Loo woensdagavond in Nieuwsuur. "Hun begeleider zag de aanvaller steken en zag ook dat hij werd neergeschoten. Een jongen heeft het ook gezien. Van anderen heb ik dat niet gehoord, maar mogelijk hebben zij ook dingen opgevangen. Ze zijn zo snel mogelijk weggelopen richting bus en daarna naar het hotel", aldus de directeur in het tv-programma.

Leerlingen van dezelfde school waren eind december in Berlijn, toen in die stad een aanslag op de kerstmarkt plaatsvond. De schooldirecteur overweegt nu te stoppen met schoolreizen naar Europese hoofdsteden.

Terroristische aanval Londen

Het gebied rondom het parlementsgebouw in Londen is afgezet nadat een man woensdagmiddag aldaar is neergeschoten door de politie nadat hij een agent had neergestoken in het parlementsgebouw. © ANP
De neergestoken politieagent is overleden. © AFP
Een gewond persoon ligt naast een gecrashte auto, net buiten het parlementsgebouw. © Hollandse Hoogte
Een luchtfoto toont gewonden op de Westminsterburg. De dader heeft met een auto mensen op de brug aangereden. Daarna is het voertuig tegen de poort van Westminster gecrasht. © Hollandse Hoogte
Het parlementsgebouw is woensdag na de aanslag geëvacueerd. © AFP
Britse premier Theresa May is woensdag weggereden van het parlementsgebouw in Londen. © AFP
Een traumahelikopter is geland nabij het parlementsgebouw. © Hollandse Hoogte
Politie is in grote getale ter plaatse gekomen. © ANP
Hulpdiensten aan het werk op de Westminster Bridge. © Getty
Een gewond persoon wordt afgevoerd door ambulancemedewerkers. © Getty
Forensische experts en politieagenten op de plaats delict. © Getty
Een traumahelikopter vliegt naast de London Eye. © AFP
Een foto toont de situatie net na de aanslag. Een persoon ligt op de grond naast een auto. © NU.nl/James West
De auto die vermoedelijk meerdere mensen heeft aangereden op de Westminster brug. © NU.nl/Pim Vossenberg
Politieagenten zijn te zien buiten het Brits parlementsgebouw in Londen. © NU.nl/Brian Mclean
Mensen wachten buiten het St Thomas ziekenhuis in Westminster. © Getty
De London Eye staat woensdag enige tijd stil naar aanleiding van de gebeurtenissen in het parlement en de Westminster Bridge.
Enorme drukte in de buurt van de plek waar het schietincindent plaatsvond. © ANP
Politie valt het Palace of Westminster binnen na de aanslag. © ANP
Een politiehond aan het werk met hulpdiensten op de Westminister Bridge. © AFP
Een politiecommandant van Londen geeft een statement. © Getty
Er wordt forensisch onderzoek gedaan bij het vermoedelijke voertuig van de dader. © Hollandse Hoogte
De Britse politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een inval gedaan in een huis in Birmingham. Volgens Sky News is de operatie gelinkt aan de aanslag in Londen. © Hollandse Hoogte
De vlag hangt halfstok op het parlementsgebouw in Londen. © Hollandse Hoogte
Enkele voorpagina's van kranten, de dag na de aanslag in Londen. © Hollandse Hoogte
Politiecommissaris Mark Rowley geeft donderdag een persconferentie waarin hij meldt dat zeven mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslag. © Hollandse Hoogte
Borden in het parlementsgebouw tonen dat donderdag een minuut stilte in acht genomen wordt voor de slachtoffers van de aanslag. © Hollandse Hoogte
Een bloem is vastgemaakt aan het politielint nabij de locatie van de aanslag. © Hollandse Hoogte
Politieagenten houden een minuut stilte. Een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag woensdag was politieagent Keith Palmer. © Hollandse Hoogte
Leden van het Lagerhuis, de belangrijkste kamer van het Britse parlement, neemt donderdag een minuut stilte in acht voor de slachtoffers. © Hollandse Hoogte
Britse premier Theresa May houdt donderdag een toespraak in het Lagerhuis. © Hollandse Hoogte
Donderdag wordt nog steeds forensisch onderzoek gedaan op de locatie van de aanslag van woensdag. © Getty
Pers is aanwezig op een van de locaties in Birmingham waar de politie in de nacht van woensdag op donderdag onderzoek deed. Lezer Sebastiaan de Vries stuurt deze foto. © NU.nl/Sebastiaan de Vries
De Brandenburger Poort in Duitsland toonde donderdag de Britse vlag als teken van steun na de aanslag in Londen. © Hollandse Hoogte
Adjunct-commissaris Mark Roley laat vrijdagochtend weten dat de Britse politie nog eens twee belangrijke verdachten heeft gearresteerd. © Hollandse Hoogte
Een politieagent legt een bos bloemen bij de bloemenzee ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag. © AFP

Aanslag Londen