Het hoofd van de Japanse scholengemeenschap Moritomo Gakuen heeft bevestigd een donatie te hebben ontvangen van de vrouw van premier Shinzo Abe. Abe ontkent de aantijgingen tot nu toe, maar heeft gezegd af te treden als er bewijs wordt gevonden.

Het schoolhoofd, Yasunori Kagoike, bevestigde de donatie, van één miljoen yen (8.300 euro) in 2015, onder ede tijdens een parlementair verhoor. "Het was een grote eer, dus ik herinner me het goed", aldus de man tijdens de zitting. 

De directeur van de school vertelde tijdens het verhoor dat hij het geld kreeg in een envelop van Akie Abe, de vrouw van premier Abe, toen ze samen in een kamer waren. "Alsjebieft, dit is van Shinzo Abe" zei Akie Abe bij het overhandigen volgens Kagoike. 

De premier heeft tot nu toe ontkend dat hij via zijn vrouw een miljoen yen doneerde aan de school.

Schandaal

De scholengemeenschap Moritomo Gakuen staat centraal in een schandaal dat de populariteit van premier Abe flink heeft geschaad. De school zou door inmenging van de Abe's vrouw een stuk land van de overheid ver onder de normale prijs hebben gekocht om er een basisschool op te bouwen. Ook deze aantijgingen worden door Abe ontkend. 

Akie Abe zou ere-voorzitter worden van de school die in april zou openen. Nadat het schandaal uitbrak heeft Akie Abe zich teruggetrokken.