De Britse premier Theresa May noemt de aanslag in Londen van woensdag "ziek en verderfelijk". Vijf personen, onder wie de aanslagpleger en een agent, zijn overleden bij de terreuraanslag. Zeker veertig personen raakten gewond.

Bekijk hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

"De locatie van de aanslag was geen toeval. De terrorist besloot toe te slaan in het hart van onze hoofdstad. Daar waar mensen van alle nationaliteiten, religies en culturen samen zijn om de waarden: vrijheid, democratie en vrijheid van meningsuiting te vieren", aldus May.

"Laat mij een ding duidelijk maken: zij die deze waarden willen verwerpen met geweld zijn gedoemd om te falen."

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk zal niet gewijzigd worden na de aanslag. Momenteel staat het niveau op 'ernstig'.

De politie beschouwt de aanslag als een islamitische terreurdaad, laat Mark Rowley van de Britse anti-terreurdienst weten. Ook denken de autoriteiten te weten wie de aanvaller was, een naam of meer informatie werd echter niet vrijgegeven.

May: 'We zullen nooit toestaan dat het kwaad ons uit elkaar drijft'
May: 'We zullen nooit toestaan dat het kwaad ons uit elkaar drijft'

Neergestoken

De vermoedelijke dader reed met zijn auto eerst in op voetgangers op de Westministerbrug. Daarbij zijn drie personen omgekomen. De Londense ambulancediensten zeggen dat er zeker tien gewonden zijn behandeld op de brug. Enkele slachtoffers zijn er slecht aan toe. Een vrouw is zwaargewond uit de Theems gehaald. 

Vervolgens crashte de auto tegen een hek van Westminster, waarna de man, gewapend met een mes, te voet koers zette richting het parlementsgebouw. Daar stak hij een 48-jarige agent neer, voordat hij werd doodgeschoten door agenten. De gewonde agent is overleden.

Studenten

Volgens de Franse premier zijn er Franse studenten onder de gewonden. Buitenlandse Zaken liet weten in nauw contact te staan met de Britse autoriteiten. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. "Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten", aldus Koenders.

Het openbaar vervoer rond Westminster werd op last van de politie afgesloten. De politie raadt mensen aan weg te blijven bij het parlementsplein en omliggende gebouwen.