Het dodental na de aanslag in Londen van woensdag is opgelopen tot vijf en de identiteit van de dader is bekend. Vrijdag gaat de politie verder met het onderzoek en komt er mogelijk meer informatie naar buiten over de arrestaties van donderdagochtend. 

Wat we tot nu toe weten:

 • Vijf doden bij aanslag, onder wie dader.
 • Mensen aangereden op Westminster Bridge.
 • Vijftig gewonden, 31 naar het ziekenhuis.
 • Aanvaller steekt agent dood bij parlement.
 • Aanvaller is Britse Khalid Masood (52).
 • Masood al langer in beeld bij politie.
 • Masood door politie doodgeschoten.
 • Masood handelde alleen.
 • Aanslag opgeëist door Islamitische Staat.
 • Tien arrestaties verricht in verschillende steden.
 • Negen mensen zitten nog vast.
zondag 26 maart 2017 om 17:19
Britse politie arresteert nog een man in Birmingham
De politie heeft laten weten een 30-jarige man in Birmingham te hebben gearresteerd in verband met de aanslag woensdag. De man wordt verdacht van "het voorbereiden van terroristische daden".
zondag 26 maart 2017 om 00:05
Aanslagpleger handelde alleen

In een verklaring zegt de Britse politie zaterdagavond te geloven dat Khalid Masood (52) alleen handelde. Zijn motieven zijn nog altijd onduidelijk. De politiechef van de Metropolitan Police zegt dat er geen vervolgaanslagen waren gepland door Masood.
vrijdag 24 maart 2017 om 14:30
Aanslagpleger kort voor aanslag gezien in Brighton
Khalid Masood, die woensdag een aanslag pleegde in Londen, is enkele uren voor de terreuractie in Brighton gezien. Zakenman Michael Petersen zei vrijdag dat hij de aanslagpleger in de receptie van een hotel in de kustplaats tegen het lijf liep.

Petersen zei tegen de zender Sky News dat de man "vriendelijk en beleefd" was en dat hij het gedrag van de aanslagpleger niet verdacht vond. Ook de hotelmanager omschreef de man als vriendelijk. "Hij lachte en maakte grapjes."

De Britse politie heeft mensen vrijdag opgeroepen informatie te geven over Masood. "We willen weten met wie hij omging en welke plekken hij bezocht."

Vrijdagmorgen maakte de politie bekend dat de aanslagpleger onder de naam Adrian Russell Ajao in het Engelse graafschap Kent was geboren. Hij had zich tot de islam bekeerd en werd in de laatste periode van zijn leven Khalid Masood genoemd.
vrijdag 24 maart 2017 om 13:47
Prins Charles heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan de slachtoffers van de aanslag die nog in het King's College-ziekenhuis liggen. Hij bedankte het personeel voor hun inzet.
vrijdag 24 maart 2017 om 09:44
Leden van de moslimgemeenschap in Londen hebben een website in het leven geroepen om geld te verzamelen voor de slachtoffers en nabestaanden. Voor het project, Moslims Verenigd voor Londen genaamd, is tot dusver 18.000 Britse pond (ruim 20.000 euro) gedoneerd. 

De organisatie in een statement: "De Britse moslimgemeenschap staat alle Britten en inwoners van Londen bij in deze moeilijke tijd. We versterken onze support door geld te verzamelen voor de slachtoffers en de nabestaanden. Hoewel geen enkel bedrag de verloren levens kan terugbrengen, of de pijn bij nabestaanden weg kan nemen, hopen we door geld te verzamelen het leed van de slachtoffers en de nabestaanden te verzachten."
vrijdag 24 maart 2017 om 09:35
De politieactie die vrijdag bezig is, wordt geleid door SO15, het anti-terrorisme commando van Scotland Yard. Het operatie wordt Operation Classific genoemd.
vrijdag 24 maart 2017 om 09:29
De Brandenburger Poort in Duitsland toonde donderdagavond de Britse vlag als teken van steun na de aanslag in Londen. (Foto: Hollandse Hoogte)
vrijdag 24 maart 2017 om 09:28
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er een nieuwe aanslag aanstaande is, doet de Britse politie er alles aan om er zeker van te zijn dat Masood niet anderen heeft geïnspireerd en dat hij niet door anderen werd geholpen.
vrijdag 24 maart 2017 om 09:06
Wat er tot dusver van de aanslagpleger Masood bekend is, is dat hij als Adrian Russell Ajao ter wereld kwam in Kent. Hij hanteerde naast Khalid Masood, ook de naam Adrian Elms. 

Recentelijk woonde hij Birmingham. Zijn eerste veoordeling in 1993 was voor vernielingen, in 2003 werd Masood veroordeeld voor het in het bezit hebben van een mes.
vrijdag 24 maart 2017 om 09:01
Het vijfde slachtoffer van de aanslag is de 75-jarige Leslie Rhodes. Hij overleed in de nacht van donderdag op vrijdag in het ziekenhuis. Rhodes woonde in Streatham, in het zuiden van Londen.
vrijdag 24 maart 2017 om 08:42
Meer arrestaties na aanslag Londen
De Britse politie heeft nog eens twee belangrijke verdachten gearresteerd naar aanleiding van de aanslag in Londen woensdagmiddag. Dat laat adjunct-commissaris Mark Roley vrijdagochtend weten. 

De arrestaties vonden plaats in het midden en in het noorden van Engeland. Het totale aantal gearresteerden staat daarmee op negen. Op vijf adressen wordt nog gezocht naar bewijsmateriaal, zestien zoekingen zijn inmiddels afgerond en er zijn zo'n 2.700 items verzameld.

De politie heeft contact gehad met zo'n 3.500 getuigen en er zijn honderden afbeeldingen van de aanslag geupload op het online platform van de politie. Mensen die de 52-jarige aanslagpleger Khalid Masood kendenworden opgeroepen contact op te nemen met de politie.
donderdag 23 maart 2017 om 21:26
Vijfde persoon overleden
En 75-jarige man die gewond raakte tijdens de aanslag op de Westminster Bridge in Londen is donderdagavond aan zijn verwondingen overleden. Het dodental loopt daarmee op naar vijf.
donderdag 23 maart 2017 om 21:00
Verdacht pakketje Westminster
Bij Westminster, waar woensdag de aanslag werd gepleegd, onderzoekt de politie een verdacht pakketje. (Bron: Reuters)
donderdag 23 maart 2017 om 18:15
Update over gewonden
Van twee gewonden is de toestand levensbedreigend, stelt de Londense politie.
donderdag 23 maart 2017 om 18:12

Burgemeester Londen spreekt mensen toe
De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, spreekt een menigte toe bij Trafalgar Square. "Londenaren laten zich nooit uit het veld slaan door terrorisme", zegt hij. "Als Londenaren tegenspoed ervaren, rechten ze altijd hun rug", aldus Khan. Op de toespraak van Khan volgt een minuut stilte. 

donderdag 23 maart 2017 om 18:07

Zes arrestanten verdacht van plannen terroristische aanslagen
Van de acht mensen die zijn aangehouden in verband met de aanslag, worden er zes verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen. (Reuters op basis van politie)

donderdag 23 maart 2017 om 17:53

Detectives doorzoeken huizen
Britse detectives onderzoeken vijf adressen in het onderzoek naar de aanslag van woensdag. Het gaat om één adres in Wales, drie in Birmingham, en één in Oost-Londen.

donderdag 23 maart 2017 om 16:35

May praat met gewonden
De Britse premier Theresa May heeft vandaag in een ziekenhuis gesproken met mensen die gewond raakten bij de aanslag van woensdag. 

donderdag 23 maart 2017 om 15:54
De politie meldde woensdag al te weten wie de dader was, maar verzweeg zijn naam. De man was bekend bij de politie door een reeks misdrijven, maar niet door acties die te maken hebben met terrorisme. Hij werd in in 1964 het zuidoostelijke Kent geboren. Zijn eerste veroordeling wegens een misdrijf was in 1983.
donderdag 23 maart 2017 om 15:37
De politie van Londen heeft de identiteit bekend gemaakt van de aanslagpleger. De verdachte is de 52-jarige Khalid Masood. Masood is in Groot-Brittannië geboren en had een strafblad. Hij was al langer in beeld bij de inlichtingendiensten.
donderdag 23 maart 2017 om 14:30
De identiteit van het derde slachtoffer van de aanslag in Londen is bekend: het gaat om de Amerikaanse Kurt Cochran. Zijn vrouw Melissa ligt nog in het ziekenhuis. Het echtpaar was in Londen om hun 25-jarig huwelijk te vieren.
donderdag 23 maart 2017 om 13:27
Westminsterbrug weer open
De Westminsterbrug is in minder dan 24 uur tijd na de aanslag weer opengegaan. De politie heeft de brug weer vrijgegeven.
donderdag 23 maart 2017 om 12:33
De claim van IS kan op dit moment, logischerwijs, niet geverifieerd worden.
donderdag 23 maart 2017 om 12:25
Kijk terug: De toespraak van Theresa May in het Britse Lagerhuis
Premier May tegenover parlement: 'Wij zijn niet bang'
Premier May tegenover parlement: 'Wij zijn niet bang'
donderdag 23 maart 2017 om 12:18
Islamitische Staat claimt de verantwoordlijkheid voor de aanslag in Londen, aldus het IS-persbureau Amaq. De aanslagpleger was 'een soldaat van Islamitische Staat'.
donderdag 23 maart 2017 om 12:12
Ziekenhuizen bieden journalisten gratis cursus aan 
Journalisten zijn meestal snel op een plek des onheils, zoals woensdag bij het parlementsgebouw in Londen. Daarom is het niet zo gek als ook zij een korte cursus volgen om slachtoffers van met name terroristische aanslagen te helpen.

Dat vinden het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VUmc) en het Netwerk Acute Zorg Noordwest. Ze nodigen vertegenwoordigers van de media uit voor een gratis cursus om te leren hoe je een bloeding stopt. Volgens Leo Geeraedts, traumachirurg bij VUmc en initiatiefnemer van de cursus, kan iemand met een slagaderlijke bloeding in drie tot vijf minuten doodbloeden. Omstanders kunnen dus het verschil tussen leven en dood maken, juist ook journalisten.

De gratis les voor journalisten is in april en biedt plaats aan ongeveer vijftien personen. Het gaat om een les van 2,5 uur die sinds zes weken voor iedereen te volgen is en normaal 75 euro kost. (ANP)
donderdag 23 maart 2017 om 12:05
Donderdag wordt nog steeds forensisch onderzoek gedaan op het Parliament Square. (Foto: Getty Images)
donderdag 23 maart 2017 om 11:50
Koningin Elizabeth betuigt medeleven
De Britse koningin Elizabeth heeft donderdag haar medeleven betuigd aan de slachtoffers van de aanslag van woensdagmiddag. "Mijn gedachten, medeleven en gebeden zijn met allen die getroffen zijn door het vreselijke geweld van gisteren", aldus de koningin.
donderdag 23 maart 2017 om 11:49
Drie gewonde kinderen waarschijnlijk vrijdag terug naar Frankrijk
De drie Franse kinderen, die gewond raakten tijdens de aanslag, hebben geen levensbedreigende verwondingen, laat Sky News weten op basis van het hoofd van de school van de kinderen. 

De ouders van de kinderen zijn afgelopen nacht met een militair vliegtuig naar Londen gevlogen. De kinderen, met leeftijden tussen de 15 en 16 jaar, kunnen mogelijk vrijdag terug naar Frankrijk.

Donderdagochtend bracht de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Michel Ayrualt een bezoek aan de kinderen en hun familie in Londen.
donderdag 23 maart 2017 om 11:39
Extra veiligheidsmaatregelen EU-top Rome
Italië verscherpt de veiligheidsmaatregelen voor de Europese top komend weekend in Rome. Minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti zei donderdag dat hij daartoe heeft besloten naar aanleiding van de aanslag in Londen.

Rome had aanvankelijk al besloten circa 3000 politieagenten en andere veiligheidsmedewerkers in te zetten voor de top. Volgens Italiaanse media wil Rome dat aantal nu opschroeven naar 5000.

Op zaterdag 25 maart zijn de leiders van de EU-landen in Rome om de oprichting zestig jaar geleden van de Europese Economische Gemeenschap, voorloper van de EU, te vieren. De bedoeling is dan de 'geboorteakte' van de EU van 27 landen te presenteren.
donderdag 23 maart 2017 om 11:24
Diverse grote steden in Nederland betuigen donderdag hun medeleven en solidariteit met Groot-Brittannië naar aanleiding van de aanslag in Londen. Volgens AT5 heeft in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de gemeente besloten de vlaggen halfstok te hangen.
donderdag 23 maart 2017 om 11:12
'De auto gebruikt bij de aanslag werd gehuurd in Birmingham'
De aanslagpleger huurde een auto bij een autoverhuurbedrijf in Birmingham, laat The Guardian weten op basis van bronnen. Een woordvoerder van het bedrijf, Enterprise Holdings, zegt: "We kunnen bevestigen dat de auto die is gebruikt bij de tragische aanslag van ons was."

"Een medewerker heeft de auto herkend naar aanleiding van de nummerplaat die zichtbaar was op beelden die online te zien waren. We hebben het ook via andere wegen gecheckt en onmiddelijk de autoriteiten gewaarschuwd."
donderdag 23 maart 2017 om 11:04
Politieagenten houden, eerder op de ochtend, een minuut stilte. Een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag woensdag was politieagent Keith Palmer. (Foto: Hollandse Hoogte)
donderdag 23 maart 2017 om 10:57
May zegt dat het uiteindelijk niet altijd mogelijk is om een aanslag te voorkomen, hoe hard er ook gewerkt wordt om dit wel te doen. Ze vraagt aandacht voor de mensen die zich hier dagelijks mee bezig houden en hun leven hiervoor in waagschaal leggen.

"We zijn niet bang. We zullen het gevaar bestrijden met onze waarden en onze democratie."
donderdag 23 maart 2017 om 10:55
Theresa May donderdagochtend in het Lagerhuis. (Foto: Hollandse Hoogte)
donderdag 23 maart 2017 om 10:46
De aanslagpleger is volgens May een Brit die alleen handelde. Hij was al een tijd in beeld bij de inlichtingendiensten. Een paar jaar geleden werd er nog onderzoek naar hem gedaan naar aanleiding van extreem geweld.
donderdag 23 maart 2017 om 10:45
May laat weten wat de nationaliteiten van de slachtoffers zijn die nog in het ziekenhuis liggen:

- 12 Britten
- 3 Franse kinderen
- 2 Romenen
- 4 Zuid-Koreanen
- 1 Duitser
-1 Pool
- 1 Ier
- 1 Chinees
- 1 Italiaan
- 1 Amerikaan
- 2 Grieken
donderdag 23 maart 2017 om 10:40
Het dreigingsniveau in Groot-Brittannië blijft volgens May op 'streng', het op een na hoogste niveau. Er is tot dusver geen bewijs dat er een nieuwe aanslag op komst is.
donderdag 23 maart 2017 om 10:38
De Britse premier Therea May houdt in het Britse Lagerhuis een toespraak naar aanleiding van de aanslag. Ze noemt de omgekomen agent Keith Palmer een "held en zijn daden zullen nooit vergeten worden". "Onze gedachten gaan uit naar zijn nabestaanden."